Jasno
13°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
958. deň na Ukrajine: Ukrajina odrazila počas rannej špičky v Kyjeve ruský útok
Zdielať na

958. deň na Ukrajine: Ukrajina odrazila počas rannej špičky v Kyjeve ruský útok

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská protivzdušná obrana odrazila v pondelok ráno ruský útok nad metropolou Kyjev, do ktorej troch štvrtí dopadli - počas dopravnej špičky - úlomky z rakiet. Nijaké obete ani rozsiahlejšie materiálne škody dosiaľ hlásené neboli, oznámil šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

Úlomky z nadzvukových rakiet kinžal poškodili strechu viacposchodovej obytnej budovy vo štvrti Solomianskyj na západe mesta, pričom jeden kus dopadol do areálu tamojšej školy.

Dopadli tiež na otvorené priestranstvo vo štvrti Ševčenkivskyj v centre hlavného mesta a poškodili aj strechu auta v štvrti Holosijivskyj na juhu metropoly. Rusko okrem toho vykonalo v noci na pondelok v okolí hlavného mesta aj útok dronmi, pri ktorom použilo podľa kyjevských predstaviteľov približne 15 bezpilotných lietadiel.

Rusko útočí raketami dlhého doletu na Ukrajinu od začiatku invázie, ktorú spustilo vo februári 2022. Pravidelnými, takmer na dennej, respektíve nočnej báze, sa zároveň stali jeho útoky dronmi.

Ukrajinská armáda zasiahla sklad pohonných hmôt na Rusov okupovanom Kryme

Po ukrajinskom útoku na terminál pohonných hmôt v meste Feodosija na pobreží Ruskom anektovaného polostrova Krym vypukol požiar. Telegramový kanál Baza blízky ruským bezpečnostným zložkám informuje, že traja ľudia utrpeli zranenia, oficiálne informácie o tom však nie sú k dispozícii. Úrady v meste vyhlásili stav mimoriadnej situácie technického rázu a podľa agentúry TASS evakuovali asi 300 osôb z okolia zasiahnutého skladu.

Obyvatelia mesta podľa kanála Baza uviedli, že okolo pol piatej ráno miestneho času (03: 30 SELČ) sa z areálu ozvali hlasné výbuchy a krátko potom v ňom začalo horieť. Vznietili sa cisterny s palivom, píše Baza. Úrady zatvorili niekoľko ulíc vo Feodosiji a zastavili premávku na železničnej trati medzi týmto mestom a Vladyslavivkou ležiacou severne.

​Neskôr Baza uviedla, že podľa predbežných informácií do areálu dopadli dve rakety. Poškodili päť zásobníkov s palivom, dva sú zničené úplne a tri horia.

Ukrajinská armáda informovala, že "zasiahla ďalší dôležitý objekt ruských útočníkov". Uviedla, že terminál vo Feodosiji je najväčší na Kryme z hľadiska objemu preloženého paliva, ktoré využívajú tiež ruské invázne vojská. Na útoku sa podieľali ukrajinské raketové sily v spolupráci s ďalšími zložkami ukrajinskej armády.

Rusko cez víkend v ukrajinskom prístave zasiahla loď naložená kukuricou

Ruská armáda v ukrajinskom čiernomorskom prístave Pivdennyj zasiahla loď naloženú skoro 6000 tonami kukurice určenej na vývoz. Nikomu z 15-člennej posádky tvorenej Sýrčanmi a Egypťanmi sa nič nestalo.

​Loď Paresa plávajúca pod vlajkou štátu Svätý Krištof a Nevis mala "úplne civilný náklad", zdôraznilo ministerstvo. Dodalo, že ide celkovo o dvadsiate civilné plavidlo poškodené pri ruských útokoch. V septembri Rusko zasiahlo loď prevážajúcu cez Čierne more pšenicu do Egypta. O niekoľko dní neskôr poničilo plavidlo plaviace sa pod vlajkou karibského štátu Antigua a Barbuda.

Vicepremiér pre obnovu a regionálny rozvoj Oleksij Kuleba obvinil Moskvu, že sa snaží narušiť fungovanie ukrajinského námorného potravinového koridoru a ohroziť tak globálnu potravinovú bezpečnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy