Skoro jasno
24°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Harrisová povedala, že sa nestretne s Putinom bez účasti Ukrajiny
Zdielať na

Harrisová povedala, že sa nestretne s Putinom bez účasti Ukrajiny

Archívna reportáž

Nedávne prvé stretnutie amerických prezidentských kandidátov.

WASHINGTON / Americká viceprezidentka Kamala Harrisová sa v prípade svojho zvolenia za prezidentku nestretne s ruským vodcom Vladimirom Putinom bez účasti zástupcu Ukrajiny.

 Demokratická prezidentská kandidátka to povedala v pondelkovom rozhovore s televíziou CBS. Odpovedala v ňom tiež na otázky k ďalším témam novembrových volieb, najmä k ekonomike či migrácii.

"Ukrajina musí mať slovo, pokiaľ ide o budúcnosť Ukrajiny," odpovedala Harrisová na otázku, či by sa zišla s Putinom v záujme ukončenia vojny, rozpútanej pred viac ako dva a pol rokom ruskou inváziou do susednej krajiny.

Viceprezidentka zastáva názor, že Spojené štáty by mali aj po novembrových voľbách pokračovať v podpore Kyjeva, pre ktorého sú zďaleka najdôležitejším dodávateľom vojenskej pomoci na obranu proti ruskej agresii.

Jej republikánsky sok Donald Trump naproti tomu tvrdí, že súčasná podpora nemôže pokračovať a že treba vojnu čo najrýchlejšie ukončiť. Opakovane vyhlásil, že sa stretne s Putinom aj ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a vojnu ukončí do druhého dňa. Nespresnil však, ako to chce dosiahnuť. O záujmoch napadnutej Ukrajiny sa pri tom nezmieňuje.

Harrisová sa v rozhovore vyhla priamej odpovedi na otázku, či podporuje ukrajinské členstvo v Severoatlantickej aliancii. O to Kyjev dlhodobo usiluje a dostal od krajín NATO časovo nešpecifikovaný prísľub budúceho členstva. Rusko je však silne proti a aliančné krajiny plán nepodporujú jednoznačne, proti je napríklad Maďarsko či Slovensko, ktorých vlády majú blízko k Moskve.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy