Skoro jasno
18°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
959. deň na Ukrajine: Po ruských útokoch na Charkov hlásia dvoch mŕtvych a vyše 30 zranených
Zdielať na

959. deň na Ukrajine: Po ruských útokoch na Charkov hlásia dvoch mŕtvych a vyše 30 zranených

Zdroj: TASR

KYJEV / Najmenej dvoch mŕtvych a vyše 30 zranených si vyžiadali v utorok (8.10) ruské útoky na ukrajinské mesto Charkov, oznámili miestni predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ruské sily zhodili v utorok poobede na druhé najväčšie ukrajinské mesto najmenej štyri navádzané bomby, uviedol oblastný gubernátor Oleh Synehubov. V dôsledku poobedňajšieho útoku zahynuli dvaja ľudia, starší muž a žena, ktorí boli v čase útoku na ulici. Zranenia utrpeli tiež najmenej traja ľudia, uviedol Synehubov.

Ruské sily útočili na Charkov aj v utorok doobeda, pričom tento útok si vyžiadal 28 zranených vrátane 16-ročného chlapca, informoval gubernátor. Podľa Synehubova a starostu Charkova Ihora Terechova zasiahol útok civilné výrobné zariadenie v priemyselnej štvrti mesta. Miestne úrady v súčasnosti pracujú na tom, aby určili typ zbrane použitý pri útoku. Charkov leží len približne 30 kilometrov od hraníc s Ruskom a od začiatku invázie je častým cieľom ruských útokov.        

Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad ukrajinskými dedinami Zoryane a Zolota Nyva v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že ruské sily "oslobodili dediny" v Doneckej oblasti. Dediny sa nachádzajú južne od dopravného uzla Pokrovsk, ležiaceho na križovatke cesty, ktorá je kľúčová pre zásobovanie ukrajinských jednotiek a miest na celom východnom fronte a ktorá je dlhodobo cieľom ruskej armády.

Rusko uviedlo, že obsadením týchto dedín pokračuje vo svojom postupe hlbšie do ukrajinskej obrany a zlepšilo tak svoju taktickú pozíciu. V utorok pri ruskom útoku na mesto Cherson zahynula jedna osoba a zranenia utrpelo ďalších päť ľudí, uviedol na sociálnych sieťach gubernátor oblasti Olexandr Produkin. Pri útoku v Chersone sa zranilo 21 ľudí vrátane 16-ročného tínedžera. Podľa tamojšieho starostu Ihora Terechova útok spôsobil rozsiahly požiar.

Rusko vo februári 2022 začalo vojenskú inváziu na susednú Ukrajinu a v súčasnosti podľa AFP okupuje 18 percent krajiny. Hoci ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava v Doneckej oblasti nové pozície.

Juhokórejský minister obrany: KĽDR môže nasadiť vojenské jednotky na Ukrajinu

Severná Kórea (KĽDR) v budúcnosti môže vyslať príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby v bojoch podporili Rusko. V utorok to uviedol juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prehlbujú vojenskú spoluprácu od začiatku celoplošnej invázie na Ukrajinu. TASR informuje podľa agentúry Jonhap.

Úvaha juhokórejského ministra prichádza v čase, keď KĽDR posilňuje vzťahy s Ruskom, čo zdôrazňuje bilaterálna dohoda, ktorá zahŕňa aj doložku o vzájomnej obrane. Dohodu podpísali lídri oboch krajín Kim Čong-un a Vladimir Putin na júnovom stretnutí. "Rusko a Severná Kórea podpísali vzájomnú zmluvu podobnú vojenskému spojenectvu, možnosť takéhoto nasadenia je preto veľmi pravdepodobná," povedal juhokórejský minister obrany poslancom počas výstupu v parlamente.

V tejto súvislosti Kim uviedol, že nedávna správa o úmrtí severokórejských vojakov na Ruskom okupovanom území neďaleko východoukrajinského mesta Doneck je pravdepodobne tiež pravdivá. Jonhap pripomína, že minulý týždeň denník Kyiv Post s odvolaním sa na spravodajské zdroje informoval, že pri ukrajinskom raketovom útoku vo štvrtok zahynulo šesť severokórejských dôstojníkov a traja ďalší sa zranili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy