Skoro jasno
19°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Dvojica pripravovala teroristický útok v deň volieb. Plán im prekazila FBI
Zdielať na

Dvojica pripravovala teroristický útok v deň volieb. Plán im prekazila FBI

Archívne video Archívna reportáž

Počas meetingu strieľali na Donalda Trumpa

WASHINGTON / Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ešte v pondelok 7. 10. zatkol dvoch Afgancov, ktorí údajne plánovali v deň amerických prezidentských volieb útok zameraný na veľké davy ľudí, oznámilo v utorok 8. 10. tamojšie ministerstvo spravodlivosti.

27-ročný Násir Ahmad Tavhadí žijúci v meste Oklahoma City v pondelok 7. 10. po svojom zatknutí vyšetrovateľom povedal, že chcel útok vykonať v deň volieb 5. novembra aj s jeho mladistvým švagrom. Obaja zrejme očakávali, že pri útoku na veľké zhromaždenia zomrú ako mučeníci.

Tavhadí sa dostal do Spojených štátov v roku 2021 na špeciálne vízum určené pre ľudí, ktorí pracovali pre americkú armádu v Afganistane alebo pôsobili ako prekladatelia či tlmočníci Američanov.

V posledných týždňoch zintenzívnil prípravy na svoj čin

Chystal sa napríklad kúpiť dve útočné pušky AK-47 a muníciu, rozpredával rodinný majetok a svojej manželke a dieťaťu zaobstaral jednosmernú letenku späť do Afganistanu.

Vyšetrovatelia z FBI počas prehliadky Tavhadího telefónu zistili, že komunikoval s človekom, ktorý sa zaoberal náborom, výcvikom a indoktrináciou ľudí, už prejavili záujem o teroristické aktivity.

Napojenie na Islamský štát

Podľa Tavhadího bol napojený na Islamský štát. Na videu z júla je Tavhadí zachytený, ako číta dvom deťom text popisujúci odmeny, akých sa mučeník dočká v posmrtnom živote. Ukladal si tiež propagandistické materiály IS, bol v skupinách na Telegrame spájaných s touto skupinou a podporoval spolok, ktorý odovzdáva peniaze IS, uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

Afganec bol obvinený zo snáh o poskytnutie materiálnej podpory IS, za čo mu hrozí do 20 rokov väzenia, a z toho, že si zaobstaral zbraň za účelom spáchania teroristického činu. Za druhý zločin môže byť potrestaný až 15 rokmi odňatia slobody.

"Terorizmus zostáva pre FBI prioritou číslo jeden a na ochranu Američanov využijeme všetky zdroje," povedal riaditeľ FBI Christopher Wray.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy