Jasno
17°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Silný hurikán Milton postupuje k Floride. Miestnym dochádza benzín na evakuáciu
Zdielať na

Silný hurikán Milton postupuje k Floride. Miestnym dochádza benzín na evakuáciu

ORLANDO / V americkom štáte Florida Pokračujú evakuácie a prípravy na príchod silného hurikánu Milton, ktorý by pre mesto Tampa mohol byť najnebezpečnejšou búrkou za posledných 100 rokov.

Na mnohých čerpacích staniciach za masového odchodu obyvateľov došiel benzín, uvádza americká tlač. Hurikán oproti pondelku 7. 10. mierne zoslabol, stále ho ale sprevádza vietor presahujúci 200 kilometrov za hodinu.

Ide o život, odkázal Biden

Americký prezident Joe Biden apeloval na obyvateľov, ktorí sa nachádzajú na predpovedanej trase hurikánu, aby urýchlene svoje obydlia opustili. Odkázal im, že "ide o život" a že následky hurikánu môžu byť katastrofálne. Milton by podľa neho "mohla byť jedna z najsilnejších búrok, aké Floridu zasiahli za 100 rokov", informovala americká tlač.

Stred hurikánu podľa posledných predpovedí zasiahne v noci na štvrtok 10. 10. záliv Tampa Bay, teda oblasť, ktorá je domovom viac ako troch miliónov ľudí. Mnohí teraz svoje domovy opúšťajú po cestách alebo lietadlami, aerolinky United Airlines podľa denníka The Washington Post zvýšili počet odletov z Tampy a na niektoré linky nasadzuje väčšie lietadlá. Na evakuáciu vyzvalo obyvateľov najmenej deväť okresov, nariadenie sa týkalo viac ako piatich miliónov ľudí.

"Môžem povedať bez akejkoľvek dramatizácie: Ak v jednej z tých evakuačných zón zostanete, zomriete," povedala starostka Tampy Jane Castorová.

Kolóny na cestách

Ľudia za tejto situácie nakupovali zásoby potravín, vody a benzínu a opevňovali domy drevenými doskami. Podľa spoločnosti GasBuddy, ktorá mapuje ceny pohonných hmôt, nemalo v utorok 8. 10. ráno benzín asi 15 % čerpacích staníc na Floride, v oblasti Tampy to bolo vyše 40 %, napísal denník The New York Times (NYT). Pri pumpách aj na cestách sa podľa médií tvorili kolóny.

Niekoľko vodičov čakajúcich pri čerpacej stanici neďaleko Tampy uviedlo, že sa evakuovať nemienia. "Myslím, že zostaneme, jednoducho to nejako prežijeme," povedal Martin Oakes z obce Apollo Beach ležiacej v zálive Tampa Bay.

Problémy môže spôsobiť aj prívalový dážď

Práve tieto miesta by mohol podľa posledných predpovedí zasiahnuť stred hurikánu. Očakáva sa vietor s rýchlosťou vyše 150 kilometrov za hodinu a prílivová vlna vysoká až štyri metre. Problémy môže spôsobiť aj prívalový dážď, a to nielen pri pobreží, ale aj v meste Orlando a jeho okolí.

Milton je jedným z najsilnejších hurikánov nad Atlantickým oceánom od začiatku meteorologických záznamov. Počas niekoľkých hodín na začiatku týždňa zosilnel z tropickej búrky na hurikán piatej kategórie s maximálnym vetrom vyše 250 kilometrov za hodinu. Takto silná búrka záliv Tampa Bay naposledy priamo zasiahla v roku 1921, píše AP. Prílivová vlna vysoká niekoľko metrov by tu mohla napáchať obrovské škody, keďže veľká časť metropolitnej oblasti je tesne nad hladinou oceánu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy