Jasno
16°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
FOTO: Európa čelí invázii jedovatých húseníc. Dokážu zabiť psy a ohrozujú ľudí
Zdielať na

FOTO: Európa čelí invázii jedovatých húseníc. Dokážu zabiť psy a ohrozujú ľudí

Archívna reportáž

Premnoženie Lykožrúta v TANAP-e

ŠPANIELSKO / Najmä Španielsko bojuje s premnožením nebezpečných húseníc. Ničia stromy, sú toxické vočí ľuďom a zvieratám. Pri ľuďoch vyvolávajú rôzne alergické reakcie. Jedovaté chĺpky dokážu zabiť aj psa, V Česku, strednej a severnej Európe sa vyskytuje motýľ z príbuzného druhu, ktorého húsenice sú rovnako jedovaté, píše portál TN.cz.

Zvýšený výskyť húseníc

Ako informuje web TN.cz, výskyt motýľa s názvom Priadkovček dubový sa rýchlo zvyšuje v oblastiach Španielska, tvrdí denník Daily Star. Veľký počet húseníc tohto motýľa sa nachádza na Formentere, Ibize, Menorce a na juhu krajiny, najmä v Murcii.

Nebezpečenstvo pre človeka

Tieto húsenice sa vyznačujú tým, že sú veľmi chlpaté a pohybujú sa v dlhých radoch za sebou. Ich chlpy sú to, čo ich robí nebezpečnými. Pri styku s húsenicou dochádza k bolestiam očí, podráždením kože, alergickým reakcíam a záchvatom kašľu. Opakované postihnutie spôsobuje rýchly pokles krvného tlaku alebo stratu vedomia.

​Psy v ohrození

Primárne nebezpečenstvo však predstavujú pre psy. Vedia na ne šľapnúť, dotknúť sa ich nosom, alebo si oblízať labku. Počas takéhoto vystavenia dochádza k prenosu toxínov práve slinami. Zviera má následne dýchacie problémy, ku ktorým sa môže pridať zvracanie alebo tečenie peny z úst. Ak psy nebudú ošetrené veterinárom, môžu zomrieť, píše portál The Olive Press.

Treba si všímať príznaky

"Nemusíte si byť vedomí, že pes prišiel do kontaktu s niektorou z týchto nebezpečných húsenic. Pokiaľ začne prejavovať známky slinenia, zápalu jazyka alebo kože okolo nosa, zhoršeného škriabania, nervozity alebo dýchacích problémov, vyhľadajte veterinára," uvádza španielská veterinárna klinika. 

Vysoké teploty neprospievajú

Húsenice cez zimu hybernujú, a liahnu sa práve v októbri. V  juhoeurópskych olastiach sa však premnožujú kvôli teplému počasiu. Miestne úrady sa snažia proti nim bojovať práve postrekmi. Nebezpečenstvo predstavujú aj pre stromy. 

Problémy aj u nás

V Česku, strednej a severnej Európe sa vyskytuje motýľ z príbuzného druhu, ktorého húsenice sú rovnako jedovaté, píše časopis Lesnická práce. Aj u nás sa premnožuje práve kvôli vyšším teplotám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy