Skoro jasno
16°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
960. deň na Ukrajine: Zelenskyj pricestoval do Chorvátska na summit
Zdielať na

960. deň na Ukrajine: Zelenskyj pricestoval do Chorvátska na summit

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu 9. 10. do Chorvátska na summit Ukrajina – juhovýchodná Európa. Oznámil to samotný Zelenskyj na sociálnej sieti X.

"Dorazil som do Chorvátska, aby som sa stretol s premiérom Andrejom Plenkovičom a predstaviteľmi ďalších krajín tohto regiónu a zúčastnil sa na treťom summite Ukrajina – juhovýchodná Európa," uviedol Zelenskyj, pričom zverejnil aj fotografie z letiska.

Ukrajinský prezident ďalej informoval, že s Plenkovičom bude rokovať o obrannej spolupráci, rehabilitácii ranených ukrajinských vojakov a obnove Ukrajiny. "Na summite vo formáte Ukrajina + 12 budeme rokovať o medzinárodných snahách o priblíženie mieru, o implementácii mierového plánu (Ukrajiny), o našej spoločnej reakcii s partnermi na bezpečnostné výzvy, ako aj o spolupráci na ceste do Európskej únie a NATO," napísal Zelenskyj.

Chorvátsko na summite hostí predstaviteľov 12 krajín juhovýchodnej Európy a Zelenského. Okrem Plenkoviča a ukrajinského prezidenta sa na ňom zúčastnia aj prezidenti, premiéri či ministri zahraničných vecí Albánska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Čiernej Hory, Grécka, Kosova, Moldavska, Severného Macedónska, Slovinska, Srbska, Rumunska a Turecka, píše agentúra AFP.

Tento summit ukáže, že Ukrajinu a Ukrajincov podporuje v boji za slobodu celý región, uviedol Plenkovič. Zároveň prisľúbil, že Chorvátsko bude Ukrajine ďalej preukazovať solidaritu a poskytovať vojenskú pomoc.

Ruský útok v Odeskej oblasti si vyžiadal päť zranených

Päť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom dronovom útoku v Odeskej oblasti, oznámil v stredu tamojší gubernátor Oleh Kiper. Kiper uviedol, že v dôsledku útoku vypukol v nedostavanej budove požiar, ktorý sa medzičasom podarilo uhasiť. Útok poškodil okná a fasádu deväťposchodového bytového domu a tiež okná na zdravotníckom zariadení.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na stredu zneškodnila 21 z 22 dronov vypálených z Ruska, oznámila armáda. Dodala, že Rusko pri útoku na Poltavskú oblasť použilo tri balistické rakety Iskander-M. Rakety boli podľa nej vypálené z ruskej Kurskej oblasti susediacej s Ukrajinou. Poltavský gubernátor Filip Pronin na Telegrame uviedol, že pri útoku bolo poškodené priemyselné zariadenie. Dodal, že podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam na životoch.

Dvadsaťjeden ruských bezpilotných lietadiel zostrelila protivzdušná obrana nad Odeskou, Vinnyckou a Kyjevskou oblasťou. Posledný dron sa otočil smerom na ruské územie, dodali ukrajinské sily.

Ukrajine sa v Kurskej oblasti darí udržiavať tlak na ruské jednotky

Ukrajinské sily udržiavajú v pohraničnej ruskej Kurskej oblasti dostatočný tlak na ruské jednotky. Uviedol to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"V Kurskej oblasti sa bojuje už tretí mesiac a my v tomto sektore udržiavame potrebný tlak na Rusko," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videoodkaze.

Ukrajinské sily prekvapivo vpadli do ruskej Kurskej oblasti 6. augusta a podarilo sa im obsadiť desiatky dedín. Moskva však tvrdí, že v rámci protiofenzívy už získala späť časť dobytého územia. Ruskej armáde sa zároveň naďalej darí postupovať v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy