Oblačno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
961. deň na Ukrajine: Ukrajinské úrady hlásia mŕtvych a ranených civilistov po ruských útokoch
Zdielať na

961. deň na Ukrajine: Ukrajinské úrady hlásia mŕtvych a ranených civilistov po ruských útokoch

Zdroj: TASR

KYJEV / Takmer tridsať domov poškodili v štvrtok 10. októbra ráno ruské kĺzavé bomby v Záporoží na juhovýchode Ukrajiny. Z miesta hlásia aj šiestich zranených vrátane jedného dieťaťa. Dvoch zranených hlásia aj po dronovom útoku na Kryvij Rih. Ukrajinské sily zase v noci vyslali drony na vojenské letisko v ruskej Adygejskej republike. V čase útoku sa na ňom vraj nachádzalo takmer 60 ruských vojenských lietadiel. Ukrajinský prezident Zelenskyj pokračoval v diplomatickej misii v Európe. V Londýne, Paríži aj v Ríme sa stretol s lídrami jednotlivých krajín. V Londýne rokoval aj s generálnym tajomníkom NATO Ruttem. V piatok ráno by ho mal vo Vatikáne prijať pápež.

Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla ruské letisko na severe Kaukazu

Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že počas uplynulej noci zasiahla muničný sklad na letisku v ruskom Adygejsku na severe Kaukazu. Oblasť je vzdialená asi 450 kilometrov od frontovej línie na východe Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Ukrajinská armáda sa stále snaží odhadnúť škody spôsobené požiarom, ktorý po útoku vypukol v sklade, uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa nemenovaného zdroja z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) sa na ruskom letisku Chanskaja nachádzalo v čase ukrajinského útoku 57 ruských bojových a výcvikových lietadiel a vrtuľníkov vrátane strojov typov Su-34, Su-35 a Mi-8. Šéf regionálnej správy Adygejska Murat Kumpilov na sociálnej sieti Telegram informoval, že v dôsledku požiaru, ktorý vypukol po dronovom útoku, evakuovali obec Rodnikovyj. Podľa Kumpilova si však útok nevyžiadal nijaké obete.

Ukrajinská armáda ešte v stredu večer informovala, že zasiahla aj základňu v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska, na ktorej sú skladované drony Šáhid. Noc predtým ukrajinské sily zasiahli sklad zbraní v Brianskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Ukrajinské sily sa spoliehajú na drony s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska, ktoré podnikajú v snahe obmedziť schopnosti ruskej armády podnikať raketové útoky.

Ukrajinské úrady hlásia mŕtvych a ranených civilistov po ruských útokoch

Šesť zranených, a takmer tri desiatky poškodených obytných domov si vo štvrtok ráno vyžiadal ruský útok na Záporoží, administratívne stredisko rovnomennej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady a záchranárov. Dve zranenia spôsobil nálet ruského dronu na mesto Kryvyj Rih, kde poškodil päťpodlažný dom, uviedol šéf oblastnej správy Serhij Lysak. V Odese, zasiahnutej v stredu večer ruskými raketami, dnes počet obetí stúpol na osem.

"Dnes ráno v nemocnici zomrel 46-ročný pracovník prístavu. Lekári urobili všetko, čo bolo v ich silách, ale zranenia boli príliš ťažké,napísal k incidentu v Odese šéf oblastnej správy Oleh Kiper na sociálnej sieti telegram. Neskôr informoval o tom, že zomrel ôsmy človek. Išlo o 26-ročného muža, ktorý podľahol svojim zraneniam.

Zo zasiahnutého domu v meste Kryvyj Rih sa podľa Lysaka podarilo záchranárom vyslobodiť sedem ľudí, vrátane jedného dieťaťa. Ďalších 26 obyvateľov bolo evakuovaných do bezpečia. Zranená bola žena vo veku 82 rokov a 62-ročný muž.

Mykolajiv na juhu Ukrajiny sa v stredu v noci stal terčom ruských leteckých rakiet, ktoré zasiahli objekt infraštruktúry, kde vypukol požiar, a poškodili sklady, oznámil ráno starosta Oleksandr Senkevyč. Požiar bol medzitým uhasený. Útok si nevyžiadal obete a ranených, dodal starosta. Mykolajivská oblasť sa podľa šéfa jej vojenskej správy Vitalija Kima stala cieľom ruského útoku aj v skorom odpoludniu. Bez ďalších podrobností na telegrame napísal, že zranenia utrpeli dvaja ľudia.

Rusko bombardovalo aj na Záporoží

Záporoží ruská armáda bombardovala kĺzavými riadenými bombami, informoval šéf Záporožskej oblasti Ivan Fedorov. Medzi šiestimi zranenými je 17-ročné dievča. Poškodených je 29 domov. Záporoží ako dôležitý dopravný uzol a priemyselné centrum v posledných týždňoch čelí takémuto bombardovaniu často, poznamenala agentúra Reuters.

Popoludní si ruský útok v dedine Čerkaska Lozova na severnom predmestí Charkova vyžiadal päť zranených, informoval šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Rusko vyslalo v noci na štvrtok do útoku proti Ukrajine 62 dronov, z ktorých ukrajinská obrana zostrelila 41. Ďalších 14 dronov sa zrútilo pravdepodobne v dôsledku nasadenia prostriedkov rádioelektronického boja, oznámilo ukrajinské letectvo. Rusi okrem dronov vypustili proti Ukrajine osem rakiet.

Ruské rakety a drony poškodili civilné objekty a objekty kritickej infraštruktúry v Odeskej, Poltavskej a Doneckej oblasti, dodalo letectvo, pod ktoré spadá aj protivzdušná obrana napadnutej krajiny. Vojna Ruska proti Ukrajine dnes pokračuje 960. dňom.

Ukrajinský parlament schválil kvôli výdavkom na obranu zvýšenie vojnových daní

Ukrajinský parlament schválil návrh zákona o zvýšení vojnových daní. Ruskom napadnutá krajina potrebuje viac peňazí, aby udržala v chode svoju ekonomiku a pokryla zvýšené výdavky na obranu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Jednotlivcom sa dane od tohto roka zdvihnú na päť percent zo súčasných 1,5 percenta. Viac odvedú aj firmy a banky. Členovia parlamentu návrh zákona schválili v druhom čítaní. Za hlasovalo 247 zo 450.

Ukrajinská vláda v júli zvýšila vojenské výdavky o 500 miliárd hrivien zmenou zákona o štátnom rozpočte na rok 2024. Teraz schválené zvýšenie daní nemusí stačiť na pokrytie výpadku rozpočtu na obranu, píše agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy