Polojasno
17°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Nobelovu cenu za mier dostala japonská organizácia proti jadrovým zbraniam
Zdielať na

Nobelovu cenu za mier dostala japonská organizácia proti jadrovým zbraniam

OSLO / Nobelovu cenu za mier tento rok získali ľudia, ktorí prežili jadrové výbuchy v Hirošime a Nagasaki. Nórsky Nobelov výbor prestížne ocenenie udelil japonskej organizácii Nihon Hidankjó. Tá sa snaží zabrániť hrozbe, ktorá môže zničiť celý svet. Ocenená organizácia združuje najmä ľudí z japonských miest, ktorí prežili americké jadrové útoky a usilujú sa o svet bez jadrových zbraní.

Tohtoročným držiteľom Nobelovej ceny za mier je japonská organizácia Nihon Hidankjó usilujúca o svet bez jadrových zbraní. Oznámil to v piatok (11.10) nórsky Nobelov výbor, ktorý ocenenie udeľuje. Organizácia, združujúca ľudí, ktorí prežili jadrové útoky na mestá Hirošima a Nagasaki, sa podľa výboru snaží zabrániť hrozbe, ktorá môže zničiť celý svet. Šéf organizácie Tošijuki Mimaki zareagoval slovami, že dosiahnuť úplnú likvidáciu jadrových zbraní je možné.

"Jadrové zbrane by už nikdy nemali byť znovu použité," povedal na rozhodnutie výboru jeho predseda Jörgen Watne Frydnes. Ocenená organizácia k tomuto cieľu podľa neho prispieva zásadnou mierou. Po novinárskej otázke, či bol pre výber laureáta dôležitý kontext ruskej agresie na Ukrajine, kedy Moskva zosilňuje svoje hrozby využitia jadrových zbraní, Frydnes označil vývoj za "alarmujúce nebezpečenstvo pre ľudstvo".

Likvidáciu jadrových zbraní možno dosiahnuť 

"Malo by veľkú silu apelovať na svet, že likvidácia jadrových zbraní možno dosiahnuť," povedal podľa agentúry Reuters Mimaki, ktorý vyhlásenie ceny sledoval v Hirošime. Japonský premiér Šigeru Išiba označil výber laureáta za "extrémne významný".

Podľa Frydnese má cena byť poctou všetkým preživším, ktorí sa "napriek fyzickému utrpeniu a bolestivým spomienkam rozhodli využiť svoju draho zaplatenú skúsenosť na živenie nádeje a mierových snáh". Pri amerických útokoch na dve japonské mestá zomrelo v auguste 1945 na 210 000 ľudí. Desaťtisíce preživších si každý rok vtedajšie udalosti pripomínajú a využívajú výročie na varovanie pred ďalšou jadrovou katastrofou.

Laureáta 105. ročníka ceny vyberal v tajnom hlasovaní päťčlenný výbor zložený z nórskych politikov a ďalších osobností. Volil z 286 navrhnutých kandidátov, medzi ktorými boli politické osobnosti ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, humanitárne organizácie alebo tiež úrad OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) či Medzinárodný súdny dvor. Vlani ocenenie dostala väznená iránska aktivistka Narges Mohammadíová za svoj boj za práva Iránok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy