Jasno
15°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Neonacista tragicky zahynul. Spadol do rokliny pri bývalej rezidencii Adolfa Hitlera
Zdielať na

Neonacista tragicky zahynul. Spadol do rokliny pri bývalej rezidencii Adolfa Hitlera

Pred niekoľkými rokmi bola neonacistka v Nemecku odsúdená na doživotie

NEMECKO / Andreas M., jeden z popredných predstaviteľov bavorskej neonacistickej scény, sa zrútil zo zrázu do hĺbky 60 metrov pod alpskou vyhliadkou na nemecko-rakúskom pomedzí, ktorú kedysi obľuboval nacistický vodca, uviedol web Novinky.cz.

K incidentu došlo koncom septembra, pričom médiá najprv informovali o nešťastnej smrti 37-ročného turistu. Až neskôr server t-online objasnil, že išlo o člena vedenia a pokladníka bavorskej odnože mimoparlamentnej neonacistickej strany „Tretia cesta“ („Der Dritte Weg“), aktívnej v južných oblastiach Nemecka, informoval web Novinky.cz.

Andreasa M. sprevádzali dvaja muži, ktorí po jeho páde utrpeli šok. Boli tak vystresovaní, že nedokázali zostúpiť do údolia a musel ich zachraňovať vrtuľník horskej služby. Posádka vrtuľníka našla Andreasa M. na mieste mŕtveho. Trojica bola na ceste na stretnutie skupiny asi 30 ľudí, medzi ktorými boli aj zahraniční účastníci, informoval bavorský Červený kríž.

Identita obete, ženatého muža a otca štvormesačnej dcéry, sa dostala na verejnosť, keď priatelia začali organizovať zbierku na podporu rodiny a na financovanie pomníka na mieste udalosti. Darcovskú stránku založil na internete istý neonacista z Dolného Saska s tým, že "je potrebné pomôcť manželke a dievčatku, ktoré nikdy nespozná svojho otca". Zhromaždiť sa vraj už podarilo 20-tisíc eur.

V oblasti horského masívu Untersberg si Hitler zriadil rezidenciu Berghof, ktorá sa v 30. rokoch stala centrom jeho moci v čase národného socializmu. Odtiaľto nacistický vodca podľa magazínu Focus telefonicky dohodol s diktátorom Josifom Stalinom nemecko-sovietsky pakt o neútočení, podpísaný v roku 1939 v Moskve.

Ku koncu vojny, pred príchodom víťazných vojsk, zapálili usadlosť príslušníci SS. Ruiny Berghofu boli v roku 1952 vyhodené do povetria a nahradené stromami. Na základoch bývalého domu pre návštevy bolo v 90. rokoch minulého storočia vybudované dokumentačné stredisko. Tento pamätník však opakovane zneužívajú nacistickí nostalgici, ktorí tu tajne zanechávajú hákové kríže na samolepkách a v kôre stromov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy