Jasno
12°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
962. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku v Odeskej oblasti zahynuli štyria ľudia
Zdielať na

962. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku v Odeskej oblasti zahynuli štyria ľudia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Štyria ľudia zahynuli a ďalší desiati sa zranili pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské prístavné mesto Odesa. Ďalšie dve obete ruského ostreľovania hlásia z Charkovskej oblasti. Ruská armáda začala podľa servera Meduza novú ofenzívu v Kurskej oblasti, do ktorej vstúpili Ukrajinci tento rok v auguste. Ukrajinský prezident Zelenskyj pokračoval v diplomatickej misii v Európe. Ráno ho vo Vatikáne prijal pápež František.

​Pri útoku v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynuli štyria ľudia

Štyria ľudia vrátane 16-ročného dievčaťa zahynuli a ďalších desať osôb utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Odeskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Oleh Kiper.  Gubernátor v príspevku na sieti Telegram uviedol, že balistická raketa zasiahla dvojposchodovú budovu, kde podľa neho žili a pracovali civilisti. Ďalej dodal, že spod trosiek budovy bezpečnostné zložky zachránili štyroch ľudí, ďalší traja zahynuli na mieste. Medzi obeťami ruského útoku je 43-ročná žena, 22-ročný muž a 16-ročné dievča. Ďalšia žena zomrela v nemocnici. Z desiatich zranených sú štyria vo vážnom stave, napísal na Telegrame Kiper.

Zelenskyj pricestoval do Vatikánu na rokovania s pápežom Františkom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Vatikánu na rokovania s pápežom Františkom. Ide o súčasť Zelenského návštev v európskych krajinách v snahe získať podporu od spojencov pre Ukrajinu pred prichádzajúcou zimou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Ukrajinský prezident počas posledných dvoch dní navštívil Britániu, Francúzsko, Taliansko a chystá sa aj do Nemecka. Od lídrov týchto krajín sa snaží zabezpečiť finančnú a vojenskú podporu pre Kyjev.

Pápež František, predstaviteľ takmer 1,4 miliardy katolíkov na svete, opakovane vyzýva na mier na Ukrajine a pravidelne sa modlí za jej "umučený" národ. V Kyjeve však začiatkom roka vyvolal pobúrenie, keď v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RSI apeloval na Ukrajincov, aby "zdvihli bielu vlajku a rokovali".
 Prvú súkromnú audienciu vo Vatikáne Zelenskyj absolvoval ešte v máji 2023.

​Na Kryme už piaty deň horí ropný terminál

Požiar ropného terminálu v meste Feodosija na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym sa nepodarilo úplne uhasiť ani štyri dni po pondelkovom (7.10.) útoku ukrajinskej armády. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. "Práce budú pokračovať, pokým nebude (požiar) úplne uhasený," potvrdil šéf miestnej správy dosadenej Ruskom Igor Tkačenko prostredníctvom sociálnej siete Telegram. Situácia je podľa jeho slov stabilizovaná a hasiči majú požiar pod kontrolou.

V dôsledku požiaru, ku ktorému sa prihlásila ukrajinská armáda, museli v utorok (8.10.) evakuovať vyše tisíc ľudí. Bezprostredne po vypuknutí požiaru uzatvorili aj cesty a železničné trate. Podľa vyjadrenia ukrajinskej armády slúži sklad ropy z veľkej časti ruským jednotkám. Ukrajinská armáda vyhlásila, že bude v takýchto útokoch pokračovať. Jej predstavitelia zároveň trvajú na tom, že tieto útoky sú spravodlivou odplatou za ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

​Počet obetí ruského raketového útoku na prístav v Odese stúpol na osem

Počet obetí ruského raketového útoku na juhoukrajinský prístav Odesa sa zvýšil na osem, uviedli v noci na piatok (11.10.) ukrajinské úrady, píše TASR. "V nemocnici podľahol zraneniam 26-ročný muž," uviedol na sociálnej sieti Telegram gubernátor oblasti Oleh Kiper. Ruská balistická raketa v stredu (9.10.) večer zasiahla prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom prístave Odesa. O útoku na sociálnej sieti Telegram zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Olexij Kuleba, ktorý ho označil za "teroristický".

​Ukrajinská novinárka zahynula v ruskom zajatí, tvrdia ukrajinské úrady

Oceňovaná ukrajinská novinárka Viktorija Roščynová, ktorá informovala o živote v Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny, zomrela v ruskom zajatí, uviedli vo štvrtok (10.10.) ukrajinské úrady. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Roščynovej smrť v televízií oznámil Petro Jacenko, tlačový hovorca organizácie chrániacej záujmy vojnových zajatcov. Okolnosti jej smrti zatiaľ nie sú známe, dodal.

Novinárka bola na zozname zajatcov, ktorí čakali na výmenu, uviedol pre ukrajinské verejnoprávne rádio a televíziu Suspilne hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Andrij Jusov. Dodal, že z mesta Taganrog na pobreží Čierneho mora mala byť prevezená do Moskvy. Roščynová podávala správy z oblastí na frontových líniách už od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Hneď v marci 2022 ju zajali ruské sily a desať dní ju zadržiavali v meste Berďansk ležiacom v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Podľa informácií IWMF pokrývala vo svojich reportážach – pre nezávislé médiá, ako denník Ukrajinska pravda, portál Hromadske či Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) – zložité a nebezpečné témy týkajúce sa zločinov, práce súdov či ľudských práv. Podľa medzinárodných organizácií zahynulo počas informovania o vojne na Ukrajine už najmenej 17 novinárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy