Zatiahnuté
11°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
963. deň na Ukrajine: Ukrajinské „Benátky“ sú vystavené neustálym útokom ruských dronov
Zdielať na

963. deň na Ukrajine: Ukrajinské „Benátky“ sú vystavené neustálym útokom ruských dronov

Zdroj: TASR

KYJEV / V uplynulom období Rusko zintenzívnilo útoky na prístavnú infraštruktúru v ukrajinských pobrežných mestách. Ruské drony útočia aj na mesto Vylkove v delte Dunaja. Miestni obyvatelia sa pred ruskými útokmi nemôžu skryť, pretože ich domy sú nízko položené a nemajú pivničné priestory.

Vylkove je malé turistické a rekreačné mestečko. Podľa údajov z roku 2022 v ňom žije 7700 ľudí. Leží pri ústí Dunaja a podobne ako v talianskych Benátkach, aj tu vodné kanály nahrádzajú cesty a namiesto áut sa ľudia prepravujú na člnoch.

Skryť sa pred ruskými útokmi je preto pre miestnych mimoriadne náročné. Podľa hraničnej stráže, ktorá na mieste pôsobí, je zostrelenie dronov jediným účinným spôsobom ako obyvateľov ochrániť. Pivnicu vo svojom dome nemá ani majiteľka miestneho hotela Julija Kapitanová. Svoje deti pred dronovými útokmi preto počas noci chráni vlastným telom. "Nastane jasný záblesk, svetlá zhasnú a ozve sa explózia. Navždy si zapamätáte čo vaše oči v tej chvíli videli," vyhlásila.

Bývalý učiteľ informatiky, dnes vojak s prezývkou IT uviedol, že útoky dronov odrážajú pomocou áut kategórie pick-up vybavených samopalmi, útočnými puškami, reflektormi a termovíznymi kamerami. Čierne ruské drony útočia v noci, kedy je ťažké ich spozorovať. "V podstate máme každý deň aj tréning. Ten zahŕňa fyzické cvičenia, prípravu zbraní, prípravu vozidiel a kontrolu systémov, aby všetko fungovalo tak ako má," uviedol IT.

Podpredseda ukrajinskej vlády Olexij Kuleba vo štvrtok vyhlásil, že Rusko za uplynulé tri mesiace zaútočilo na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru takmer 60-krát. Týmito útokmi sa podľa neho Rusko snaží obmedziť exportný potenciál Ukrajiny.

Ukrajina tvrdí, že zasiahla sklad paliva v okupovanej Luhanskej oblasti

Ukrajinské jednotky v sobotu 12. 10. zasiahli sklad paliva v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia ukrajinskej armády, ktoré zverejnila v sobotu 12. 10. "Toto zariadenie bolo využívané ako sklad ropy a ropných produktov, ktorými boli okrem iných zásobované potreby ruskej armády. Na území tohto zariadenia bol zistený požiar," uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na platforme Telegram.

Ukrajinské letectvo zároveň podľa Reuters uviedlo, že v noci na sobotu zostrelila protivzdušná obrana krajiny 24 z dovedna 28 dronov, ktorými Rusko útočilo na územie krajiny.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper medzitým na Telegrame informoval, že počet obetí ruského raketového útoku na obytný dom v prístavnom meste Odesa stúpol od stredy na najmenej 13. Desať ďalších osôb utrpelo zranenia, stav štyroch z nich je vážny.

Ženu v Rusku odsúdili za predávanie informácií Ukrajine na 12 a pol roka väzenia

Zamestnankyňu ruského závodu na výrobu tankov obžalovali v piatok z vlastizrady a odsúdili na 12 a pol roka väzenia v trestaneckej kolónii za predaj vojenských informácií Ukrajine. Rozsudok vyniesol súd v Sverdlovskej oblasti v Uralskom federálnom okruhu. Odsúdená Viktorija Muchametovová pri prečítaní rozsudku nedala najavo žiadne emócie. Jej manžela Danila Muchametova súdia v separátnom procese pre podobné obvinenia.

Ruské médiá tvrdia, že dvojica pracovala v spoločnosti UralVagonZavod, ktorá vyrába vojenskú techniku. Moskva tento rok odsúdila reportéra amerického denníka The Wall Street Journal Evana Gerschkovicha za špionáž po obvineniach, že zhromažďoval tajné informácie o tej istej spoločnosti. Gerschkovicha napokon prepustili 1. augusta v rámci rozsiahlej výmeny väzňov medzi Ruskom a Západom.

Z lokálnych mediálnych správ vyplýva, že Muchametovová sa priznala k odovzdávaniu bližšie nešpecifikovaných informácií vojenského charakteru ukrajinským predstaviteľom výmenou za 100-tisíc rubľov, teda zhruba 950 eur.

Ju i jej manžela zadržala v marci 2023 ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), ktorá z priebehu zatýkania zverejnila aj videozáznam. Na otázku, čo plánovali urobiť s utŕženými peniazmi, Muchametovová vtedy odpovedala: "Len žiť".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy