Zatiahnuté
19°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Lov na pašerákov: Europol bojuje proti ilegálnemu obchodu s úhorom
Zdielať na

Lov na pašerákov: Europol bojuje proti ilegálnemu obchodu s úhorom

SLOVENSKO/SVET / Viete, ktoré zviera je najviac pašované na svete? Je ním úhor európsky. V Európe ich za posledných 30 rokov ubudlo až 90%. Europol sa preto rozhodol voči nim bojovať. Do spoločnej misie bolo zapojené aj Slovensko a podarilo sa im odhaliť ďalšiu pašerácku sieť.

Na prvý pohľad nenápadný živočích. Na druhú stranu sa s nim spája jeden z najväčších ilegálnych obchodov sveta. Pre Ázijcov predstavuje pochúťku, ktorá je čoraz viac v kontinente vyhľadávaná. Nezákonné zisky sa v najlepších rokoch čierneho obchodu odhadujú až na neuveriteľné 3 miliardy eur. Následky sú však devastačné. O obnovu populácie úhora sa snaží organizácia Sustainable Eel Group.

"Biznis funguje tak, že rybári za vidinou finančného zisku prostredníctvom pašerákov schovávajú ulovených uhrov v takzvaných pop up staniciach. Po úhrov chodia väčšinou pašeráci, ktorí sa vydávajú za dovolenkárov. Následne v kufroch ich prevážajú lietadlom väčšinou do Honk Kongu. Ide o stovky tisíc úhorov v jednej batožine," objasňuje problematiku hovorca za organizáciu Sustainable Eel Group, Andrew Kerr. 

Europol bojuje proti tomuto ilegálnemu obchodu už od roku 2016. Doposiaľ sa podarilo zadržať viac ako 850 zločincov. Napríklad tento rok sa za pár mesiacov podarilo zadržať viac ako 5 ton úhorov. Pašeráci pritom využívajú novú trasu vedúcu cez Afriku.

"Rybári dostávajú približne 5 centov za jedného úhora, ak si predstavíte to množstvo, ktoré ide do Honk-kongu ide o stovky tisíc eur. Vychovávané sú zhruba na 900 farmách v provincii Honk-Kongu. O rok po ich vyrastení sa ich hodnota vyšplhá na desať eur za kus," znova Andrew Kerr.

Obchodovanie zahŕňa nielen environmentálnu kriminalitu, ale aj podvody s dokladmi, daňové úniky či pranie špinavých peňazí. Aj pre veľkosť a ničivý dopad na ekológiu chce Europol posilniť boj proti prevádzačom. Rovnako aj Slovensko.

"Policajný zbor zameriava v rámci aktivít operácie LAKE zameriava na koordináciu preventívnych aktivít, ako je operatívne pátranie, online prieskum trhu a kontrola spoločných stravovacích zariadení, a chovných zariadení. Môžeme potvrdiť, že doposiaľ nebol zaznamenaný nelegálny vývoz úhora zo Slovenska, " vyjadruje sa k operácii hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky, Roman Hájek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy