Zatiahnuté
19°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Útok v Pásme Gazy si vyžiadal životy osemčlennej celej rodiny. Medzi nimi je aj šesť detí
Zdielať na

Útok v Pásme Gazy si vyžiadal životy osemčlennej celej rodiny. Medzi nimi je aj šesť detí

TEL AVIV / Pri izraelskom údere v utečeneckom tábore Nusajrát v centrálnej časti Pásma Gazy bola zabitá osemčlenná rodina, informovali o tom miestne zdravotnícke úrady.

Úder v Pásme Gazy zasiahol dom v tábore Nusajrát. Zabití boli rodičia a ich šesť detí vo veku od osem do 23 rokov, uviedla nemocnica Mučedníkov od Al-Aksá v neďalekom Dajr Balahu. Podľa nemocnice, do ktorej boli telá prevezené, bolo okrem toho zranených ďalších sedem ľudí, vrátane dvoch žien a jedného dieťaťa, ktoré je v kritickom stave.

Vojna trvá už vyše roka

Izrael už viac ako rok v Pásme Gazy vedie vojnu proti hnutiu Hamas a takmer každý deň vykonáva útoky na údajné ciele ozbrojencov v Pásme Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že sa snaží predchádzať civilným obetiam a z ich smrti obviňuje Hamas a ďalšie ozbrojené skupiny, ktoré operujú a skrývajú sa v husto zaľudnených oblastiach.

​Na severe Pásma Gazy izraelské letectvo a pozemné sily medzitým útočia na tábor Džabálija, kam sa podľa izraelskej armády radikáli premiestnili.

Chýbajúce dodávky potravín

Izrael nariadil úplnú evakuáciu severnej časti Pásma Gazy vrátane samotného mesta Gaza. V oblasti po hromadnej evakuácii nariadenej v prvých týždňoch vojny zostáva odhadom na 400-tisíc ľudí.

Palestínčania sa podľa obávajú, že Izrael chce sever Pásma Gazy trvalo vyľudniť a vybudovať tam vojenské základne alebo židovské osady. Svetový potravinový program (WFP) uviedol, že na sever Pásma Gazy sa nedostala od 1. októbra žiadna dodávka potravín.

Terajšia vojna sa začala po vpáde Hamasu do južného Izraela vlani 7. októbra. Ozbrojenci vtedy zabili na 1200 ľudí, prevažne civilistov, a ďalších zhruba 250 rukojemníkov zavliekli do Pásma Gazy. V Gaze stále zostáva takmer 100 izraelských rukojemníkov, pričom sa predpokladá, že nažive ich je menej ako 70.

Izrael medzitým vykonáva vzdušné a pozemné útoky proti hnutiu Hizballáh v Libanone na sever od svojich hraníc. Očakáva sa tiež, že vykoná úder na Irán v odvete za iránsky raketový útok na Izrael z 1. októbra.

Najčítanejšie správy