Zatiahnuté
15°
Bratislava
Boris
14.10.2024
Pod posteľou schovával obrovský poklad: Rybár objavil možno najväčšiu prírodnú perlu
Zdielať na

Pod posteľou schovával obrovský poklad: Rybár objavil možno najväčšiu prírodnú perlu

Zdroj: Creepy.org

PALAWAN / Muž z Filipín dlhých desať rokov ukrýval pod posteľou vzácny poklad, o ktorého hodnote nemal ani tušenia. Podľa odborníkov by mohlo ísť o najväčšiu prírodnú perlu v histórií, informoval portál TN.cz.

Tento rybár z mesta Puerto Princesa sa už celý život živí rybolovom. Pred desiatimi rokmi si z jednej svojej výpravy priviezol obrovskú mušľu, o ktorú sa na ostrove Palawan zachytila kotva jeho člna. Aby ju uvoľnil, musel plávať hlboko pod hladinou. Po návrate domov nález schoval pod posteľ, kde naňho dlhú dobu zabudol, uvádza TN.cz podľa informácií miestneho denníka Palawan News.

Po nejakej dobe sa rozhodol, že úlovok daruje svojej tete, ktorá pracovala v miestnej samospráve. "Priniesol mi ju, pretože mu doma prekážala, navyše bola dosť ťažká. Teraz hľadám odborníkov, ktorí by zistili jej hodnotu," zverila sa denníku Guardian príbuzná rybára Aileen Cynthia Maggayová-Amurová. Obrovská perla je široká 30 centimetrov, 67 centimetrov dlhá a váži 34 kilogramov. Ak sa potvrdí, že sa vytvorila v obrovskej mušle, pravdepodobne by bola podľa denníka ocenená viac ako 100 miliónov amerických dolárov.

Perla je v súčasnej dobe so zvolením rybára vystavená v átriu Novej zelenej radnice v Puerto Princesa a slúži ako nová turistická atrakcia. "Mesto by mohlo po overení pravdepodobne získať ďalší prestížny titul za to, že má najväčšiu prírodnú obrovskú perlu z obrovskej mušle. Potrebujeme na to ale osvedčenie a certifikáciu jej pravosti," povedala Maggayová-Amuraová. Dodala, že stále hľadajú pomoc gemológov, teda odborníkov na drahé kamene. "Zatiaľ na základe nášho výskumu na webe nemôžeme nájsť žiadny zaznamenaný článok o tomto druhu a veľkosti," poznamenala smutne.

Ak sa potvrdí, že táto perla je pravá, prekoná doterajší rekord. V roku 1939 našiel miestny potápač z Brooke's Point na Palawane perlu, ktorá váži 6,4 kilogramu a nesie názov Lao Tzu. V roku 2003 bola ocenená na 93 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy