Zatiahnuté
15°
Bratislava
Boris
14.10.2024
Florida sa zviecha z trosiek po hurikánoch a obyvatelia sú v šoku. Ich domovy obsadili aligátory
Zdielať na

Florida sa zviecha z trosiek po hurikánoch a obyvatelia sú v šoku. Ich domovy obsadili aligátory

FLORIDA / Americký prezident Joe Biden už druhýkrát navštívil Floridu, ktorou sa prehnali dva ničivé hurikány po sebe. Milton, ktorý prevalcoval pobrežie necelé dva týždne po hurikáne Helene, si vyžiadal najmenej 16 obetí a spôsobil škody za vyše 50 miliárd dolárov. Kvôli hurikánu Milton sa na Floride objavujú dokonca aj aligátory, píše portál iDnes.cz.

​Len veľmi pomaly sa Florida zviecha z trosiek, ktoré zostali po hurikáne Milton. Ešte počas víkendu bolo bez prúdu viac ako milión domácností. V štáte sa spustilo veľké upratovanie a tiež aj odpratávanie trosiek. Aj naďalej pokračuje pátranie po nezvestných osobách, ktorých počet je stále neznámy.

"V takýchto chvíľach sa spájame, aby sme sa o seba postarali. Nie ako demokrati alebo republikáni, ale ako Američania. Američania, ktorí potrebujú pomoc v Amerike, ktorí vám pomôžu, keby ste boli v rovnakej situácii. Sme jedno - jedny Spojené štáty," povedal prezident.

​Oblasťou sa hnal hurikán sprevádzaný tornádami, hustým dažďom a prudkým nárazovým vetrom. meteorológovia vydali varovania až pred 126-timi tornádami. Henry Pierce žije v obci Spanish Lake, kadiaľ sa dve z nich prehnali. Ich úder s rýchlosťou 220 km za hodinu zabil šesť ľudí. "Vybehol som z domu a utekal k susedom. Dvoch som našiel mŕtvych a tretieho som nevedel nájsť vôbec," tvrdí miestny obyvateľ.

Hurikán sa stal aj hlavnou témou v predvolebnej prezidentskej kampani

Kým Kamala Harrisová ďakovala záchranným zložkám za ich nasadenie, na hlavu Donalda Trumpa sa sypú obvinenia, že cielene šíri dezinformácie, aby tým získal politické výhody.

Mestá obsadili aligátory

Podľa webu iDnes.cz sa kvôli hurikánu Milton sa na Floride objavujú aligátory. V jednom prípade aligátor zaútočil na pneumatiku idúceho vozidla. Odborníci upozorňujú, že obyvatelia by mali byť obozretní.

Podľa Franka Mazzottiho z Floridskej univerzity, divoké cicavce, hady a hmyz teraz hľadajú útočisko na predmestiach, aby sa chránili pred hurikánom. V meste Tampa si napríklad jeden aligátor našiel miesto na verande domu. Iné zviera sa vrhlo na pneumatiku vozidla, ktoré prechádzalo záplavami v North Fort Myers. Odborníci odporúčajú, aby ľudia nechali aligátorov na pokoji.

Chris Gillette, spolumajiteľ záchrannej organizácie na severe Floridy, uviedol: „Aligátory s nami nechcú mať nič spoločné.“ V štáte žije približne 1,3 milióna aligátorov, nie všetci sa však nachádzajú v oblastiach zasiahnutých hurikánom.

Aligátory dokážu vnímať pokles barometrického tlaku pred búrkou a zvyčajne sa potopia pod vodu, kde dokážu zadržať dych až šesť hodín. Po búrke sa znova pohybujú a záplavy im umožňujú prechádzať miestami, kde by im inak bránili prekážky.

Podľa odborníčky nepotrebujú jesť tak často

Odborníčka Savannah Boanová, riaditeľka parku Gatorland v Orlande, dodala, že aligátory počas búrok neloví potravu, pretože nepotrebujú jesť tak často ako iné zvieratá. „Vo voľnej prírode sa nažerú asi desaťkrát alebo pätnásťkrát za rok a to im stačí,“ povedala.

Aligátory útočia len v prípade ohrozenia, ale nechcú napadnúť človeka. Podľa údajov štátu Florida došlo v rokoch 1946-2022 k 26 úmrtiam v dôsledku uhryznutia aligátorom. V roku 2023 zabili aligátory na Floride dvoch ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy