Skoro jasno
12°
Bratislava
Boris
14.10.2024
VIDEO: Robot Tesla Optimus ohromuje svojimi schopnosťami. Pozrite sa, čo všetko dokáže
Zdielať na

VIDEO: Robot Tesla Optimus ohromuje svojimi schopnosťami. Pozrite sa, čo všetko dokáže

USA / Sci-fi nadšenci už dlho predpokladajú, že budúcnosť robotiky by sa mohla ľahko vymknúť spod kontroly. Napriek tomu technologické giganty naďalej skúmajú jej možnosti – a Elon Musk je na čele týchto experimentov. Na akcii s názvom We, Robot predstavil svoju víziu budúcnosti, ktorá môže byť pre jedných fascinujúca, no pre iných znepokojujúca, informuje web Svět Androida.

Musk predstavil robotov Optimus, humanoidné stroje pod záštitou spoločnosti Tesla, ktorí sú navrhnutí na vykonávanie širokého spektra úloh. Títo roboti by mohli nahradiť určité ľudské profesie a zároveň slúžiť ako všestranní domáci pomocníci. Vývoj Optimusu začal v roku 2021, pričom prototyp bol prvýkrát predstavený v roku 2022, informuje web Svět Androida. Aktuálna prezentácia ponúkla hlbší pohľad na to, čo Musk plánuje pre osobných robotov budúcnosti.

Nahradia roboty ľudskú prácu?

Optimus disponuje pôsobivými schopnosťami, hoci jeho pohyb je stále pomerne mechanický. Ak ste niekedy snívali o vlastnom robotickom pomocníkovi, ktorý vám doma uprace, prinesie nápoje alebo sa postará o deti, Optimus by mohol byť tým pravým. Musk naživo demonštroval robota, ktorý dokáže pracovať ako čašník a dokonca načapovať nápoj. A jeho potenciál siaha ešte ďalej.

Zdroj: Reuters

Optimus je nielen praktický, ale aj komunikatívny. Vie sa plynulo rozprávať s ľudským hlasom a rýchlo reagovať, pretože jeho systém je založený na umelej inteligencii. Môžete sa s ním porozprávať o čomkoľvek, čo by mohlo spríjemniť spoločnosť každého majiteľa.

Aká bude jeho cena?

Hoci niektorí pochybujú, či roboti naozaj fungujú nezávisle, Muskove plány sú ambiciózne. Chce začať s ich obmedzenou výrobou už budúci rok, pričom ich cena sa má pohybovať v rozmedzí 20 až 30-tisíc dolárov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy