Zatiahnuté
15°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
Raketa Starship úspešne pristála. Revolúcia v cestovaní na Mars sa blíži
Zdielať na

Raketa Starship úspešne pristála. Revolúcia v cestovaní na Mars sa blíži

USA / Aj s palivom váži dokopy 5 000 ton, na výšku má viac ako 120 metrov. A tento kolos lieta. Hovoríme totiž o rakete Starship spoločnosti SpaceX. V pondelok 14. októbra absolvoval svoj už piaty testovací let. Po prvýkrát v histórii prvý stupeň rakety s názvom Super Heavy zosadol na Zem bez poškodenia. Dokonca presne na štartovaciu rampu, pričom ho zachytili obrovské ramená. V budúcnosti má tento systém dopraviť ľudí na Mars, no prvým cieľom má byť Mesiac.

​Odlet rakety sa stal virálnym, sociálnymi sieťami kolujú rôzne fotografie i videá, ktorých obsah má zábavný charakter. Populárne sa stali ramená štartovacej rampy, ktoré ľudom pripomínajú čínske paličky. Najväčší raketový systém v histórii sa skladá z dvoch častí - prvý a druhý stupeň rakety. Prvé stupne rakiet, takzvané nosiče, boli v minulosti jednorázové. Spoločnosť SpaceX však vymyslela nové s viacnásobným použitím. No a po prvýkrát sa prvému stupňu-nosiču podarilo vrátiť späť na zem.

"Čo sa týka nosiča super heavy, ten klesá z desiatok kilometrov. To spomaľovanie je pomerne významné, najväčšie spomaľovanie zažije až tesne nad zemou v cca desiatich kilometroch. Letel smerom k zemi a keď sa nachádzal v blízkosti rampy, tak sa tie dve ramená dali k sebe ako také dve čínske paličky," povedal podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Ondrej Farkas.

Tento proces sa im podaril až na piaty pokus. Horná časť rakety s názvom Starship, ktorá mala za úlohu otestovať jej tepelný štít dosadla do Indického oceánu a vzápätí vybuchla - napriek tomu sa ľudia v SpaceX tešili. "Je to obrovský úspech, nič podobné sa nikdy nepodarilo, a ako sa hovorí vesmír je náročný väčšinou sa to nepodarí na prvý pokus," pokračoval Farkas.

Síce aj rakety Falcon 9 sa v súčasnosti vracajú na Zem, ale pristávajú na vyklápacích nohách. Pri Super Heavy chcú dosiahnuť to, aby ju mohli rovno na štartovacej rampe dotankovať a znovu vyslať do vesmíru. SpaceX chce viacnásobným použitím znížiť najmä náklady vesmírnych letov. "Je tu priestor na to, aby sme významne zlacnili prepravu vzhľadom na kilogram. To znamená, že vyštartovanie takejto zostavy síce stojí okolo 100-miliónov dolárov. Elon Musk sa dokonca vyjadril, že by chcel, aby cena za jeden let bola stotina, čiže za 1 milión dolárov. Nie som si ale úplne istý, že to bude reálne," dodal Farkas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy