Skoro jasno
10°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
966. deň na Ukrajine: Ruský útok na juhu Ukrajiny má jednu obeť a najmenej 16 zranených
Zdielať na

966. deň na Ukrajine: Ruský útok na juhu Ukrajiny má jednu obeť a najmenej 16 zranených

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruský vzdušný útok na Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny si vyžiadal jednu obeť a najmenej 16 ľudí utrpelo zranenia, uviedol v utorok miestny gubernátor.

"Stav niektorých zranených je vážny," informoval gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram. Pri útoku podľa záchranných zložiek zahynula jedna žena. Na záberoch zo zásahov záchranných zložiek vidieť niekoľko budov zachvátených plameňmi a hasičov pracujúcich na uhasení požiaru.

Ukrajinské vzdušné sily v utorok (15. 10.) ráno uviedli, že v Mykolajivskej oblasti ruské sily útočili dronmi a raketami zo systémov protivzdušnej obrany S-300 a S-400. Oblasť aj jej hlavné mesto, prístav Mykolajiv, sa od začiatku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine vo februári 2022 stala častým cieľom ruských útokov. Minulotýždňový raketový útok spôsobil škody v sklade v infraštruktúrnom zariadení. Pri útoku vypukol požiar, ktorý sa podľa Kima podarilo uhasiť. Raketový útok z júla si vyžiadal tri obete a viacerých zranených, útok dronov koncom apríla vážne poškodil miestny hotel a energetickú infraštruktúru.

Ukrajinské sily v noci zostrelili 12 ruských dronov

Ukrajinské ozbrojené sily v utorok uviedli, že počas nočných útokov zostrelili 12 zo 17 ruských dronov, ktoré útočili vo viacerých oblastiach Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram uviedli, že štyri z bezpilotných lietadiel, ktoré neboli zostrelené, sa stratili, pravdepodobne v dôsledku použitia prostriedkov elektronického boja.

Podľa ukrajinského letectva Rusko použilo aj sedem rakiet systémov protivzdušnej obrany S-300 a S-400 pri útoku na Mykolajivskú oblasť a dve strely s plochou dráhou letu typu Ch-59 pri útoku na Černihivskú a Sumskú oblasť. Ukrajinskí vojenskí predstavitelia zatiaľ neuvádzajú zranených, obete ani žiadne vážnejšie škody v dôsledku ruských útokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy