Jasno
16°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Austrália pripravuje svetový unikát. Chce zakázať sociálne siete mladším ako 16 rokov
Zdielať na

Austrália pripravuje svetový unikát. Chce zakázať sociálne siete mladším ako 16 rokov

CANBERRA / Austrálska vláda plánuje zakázať mladším tínedžerom používanie sociálnych médií. Ak by toto opatrenie zaviedli, boli by prví na svete.

Uvažuje sa o tom, že na sociálne siete by nemali prístup mladí do 16 rokov. S týmito plánmi vlády nesúhlasia nielen tínedžeri, ale aj niektorí odborníci. Poukazujú na to, že pre uzavretých ľudí alebo osoby s poruchami autistického spektra je komunikácia cez sociálne siete jednoduchšia a po ich zákaze sa môžu cítiť izolovanejšie. Ako kompromis navrhujú obmedziť komentáre a uverejňovanie príspevkov tínedžerov.

Príslušná federálna legislatíva, ktorá by deťom zakazovala prístup na sociálne siete, bude predstavená ešte v priebehu tohto roka, povedal tamojší premiér Anthony Albanese

"Ničivý" vplyv na deti

Stanovenie minimálneho veku pre prístup na sociálne siete súvisí podľa Albaneseho s vplyvom týchto stránok na deti, ktorý označil za "ničivý". Zároveň dodal, že o minimálnom veku potrebnom na prístup k platformám ako Facebook, Instagram či TikTok sa ešte nerozhodlo, pravdepodobne sa však bude pohybovať od 14 do 16 rokov.

"Chcem deti vidieť odchádzať od svojich (elektronických) zariadení na ihriská, plavárne či tenisové kurty," podotkol stredoľavicový austrálsky premiér. "Chceme, aby mali skutočné zážitky s reálnymi ľuďmi, pretože vieme, že sociálne siete spôsobujú spoločenskú ujmu," dodal pre austrálsku stanicu ABC.

Albanese pre miestne médiá v súvislosti s týmto plánom už niekoľkokrát uviedol, že by uprednostnil zákaz prístupu na sociálne siete deťom mladším než 16 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy