Jasno
15°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Lekári rozdelili siamské dvojčatá. Na operáciu sa pripravovali takmer rok
Zdielať na

Lekári rozdelili siamské dvojčatá. Na operáciu sa pripravovali takmer rok

Archívne video Archívna reportáž

Podobná operácia sa v minulosti podarila aj v New Yorku

FILADELFIA / Lekárom v detskej nemocnici sa podarilo úspešne oddeliť siamské dvojčatá, Ameriho a Javar Ruffinovcov, ktorí boli zrastení bruškami. Operačný tím sa na tento náročný zákrok pripravoval takmer celý rok, píšu Novinky.cz.

Podľa webu Novinky.cz chlapci zdieľali spodnú časť hrudnej kosti, bránicu, brušnú stenu a pečeň. Lekári zistili ich prepojenie ešte pred narodením. Po príchode chlapcov na svet v septembri minulého roka začali intenzívne prípravy na operáciu. Rodičom bolo podrobne vysvetlené, ako operácia prebehne, pričom ich ubezpečili, že zákrok nebude príliš zložitý.

Samotná operácia sa uskutočnila 21. augusta a trvala osem hodín. Výsledky boli však veľmi úspešné, a tak chlapci po roku strávenom v nemocnici konečne mohli ísť domov. „Chlapci sa delili o svoju pečeň, obaja mali rovnakú časť. Takže to bol perfektný scenár,“ povedala Holly Hedricková, špecialistka na detskú chirurgiu.

Viac ako 20 odborníkov

Hedricková dodala, že každé siamské dvojča je unikátne, a preto si operácie vyžadujú precízne plánovanie a nacvičovanie. Tím, ktorý pozostával z viac ako 20 odborníkov, vrátane chirurgov, anesteziológov a zdravotných sestier, vykonal operáciu s vysokou profesionalitou.

Po oddelení chlapcov lekári uzavreli ich brušká a zrekonštruovali ich s pomocou sieťok. Následne sa chlapci dostali do starostlivosti plastických chirurgov.

Chlapci sú už doma

Teraz sú Ameri a Javar doma so svojimi dvoma staršími súrodencami. Rodičia sa zhodujú, že ich radosť z videnia chlapcov zvlášť vo svojich posteliach je neopísateľná. „Mám pocit, akoby sme začali úplne novú cestu, keď nás je teraz doma šesť,“ hovorí matka.

Siamské dvojčatá sú veľmi vzácne, s výskytom zhruba raz medzi 35-tisíc a 80-tisíc pôrodmi. Detská nemocnica vo Filadelfii je jednou z mála nemocníc v USA, ktoré majú skúsenosti s ich oddeľovaním. Od roku 1957 uskutočnila 32 separácií siamských dvojčiat, čím sa stala vedúcim centrom v Severnej Amerike.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy