Jasno
13°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Japonská štúdia tvrdí, že mačky si dokážu spojiť ľudské slová s obrazmi
Zdielať na

Japonská štúdia tvrdí, že mačky si dokážu spojiť ľudské slová s obrazmi

Archívna reportáž

Mačka, ktorá začala chudnúť

TOKIO / Mačky si dokážu spojiť ľudské slová s obrázkami, tvrdí štúdia japonských výskumníkov. TASR informuje na základe správy žurnálu Scientific Reports a portálu Phys.org.

Zaujímavé zistenia

Portál Phys.org. píše o tom, ako predchádzajúci výskum dokázal, že mačky na svoje mená reagujú inak, ako na ostatné slová vyslovené ľuďmi. Iné pokusy dokázali, že si dokážu spojiť fotografie im známych ľudí s menami. 

Aktívne skúmanie mačiek 

Štvorica vedcov z japonskej Univerzity Azabu skúmala 31 mačiek domácich (Felis catus), pri ktorých zisťovala, či si dokážu bez odmeny spojiť obrázky s hovorenými ľudskými slovami. Použili na to test využívajúci krátke animácie pôvodne vyvinutý na výskum slovných asociácií u detí.

Priebeh testu       

Výskumníci mačkám k animáciám na displeji opakovane prehrávali nezmyselné slovo. Každej mačke pustili dve rôzne animácie, každú s iným slovom – žlté slnko sprevádzalo slovo "keraru", modrý mrak zase "parumo". Animácie sa prehrávali dokola, až kým mačky neodvrátili pohľad.

Opakované pokusy        

Vedci potom mačky nechali oddýchnuť si a neskôr im opäť pustili tie isté animácie. Zaznamenávali ich reakcie, pretože tentoraz boli sprievodné slová vzájomne prehodené – žlté slnko sprevádzalo slovo "parumo", modrý mrak zase "keraru".

Mačky si spájajú slová s predmetmi        

Výsledky pozorovaní ukázali, že mačky animácie sledovali dlhšie než prvý raz, niektorým sa dokonca roztiahli zreničky. Predĺženie pozorovania a dilatácia zreníc dokazujú, že mačky boli zámenou slov zmätené a pozorným sledovaním sa snažili zistiť, čo sa stalo. Dokazuje to, že si pri prvom prehrávaní animácie spojili obraz s prehrávaným slovom, dokonca aj keď za to neboli odmenené. Na základe výsledkov možno predpokladať, že mačky si bežne spájajú slová s predmetmi vo svojom okolí, dodávajú autori štúdie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy