Jasno
12°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
969. deň na Ukrajine: Ukrajina evakuuje tisíce ľudí z Kupianska
Zdielať na

969. deň na Ukrajine: Ukrajina evakuuje tisíce ľudí z Kupianska

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina v piatok oznámila, že evakuuje tisíce ľudí z mesta Kupiansk. Rusko v noci na piatok 18. októbra vyslalo nad ukrajinské územie 135 dronov, z toho 80 ich zneškodnila protivzdušná obrana, uviedlo ukrajinské letectvo. Severná Kórea sa rozhodla vyslať 12-tisíc vojakov, aby sa zapojili do vojny na Ukrajine na strane Ruska. S odvolaním sa na juhokórejskú rozviedku o tom informovala agentúra Yonhap.

Rusko v noci nad Ukrajinu vyslalo 135 dronov, obrana tvrdí, že 80 zneškodnila

Rusko v noci na piatok 18. októbra vyslalo nad ukrajinské územie 135 dronov, z toho 80 ich zneškodnila protivzdušná obrana, uviedlo ukrajinské letectvo. O 44 dronoch nemá informácie, zrejme sa po nasadení prostriedkov elektronického boja zrútili na ukrajinskom území. O prípadných škodách vzniknutých pri rozsiahlom útoku, ktorý mieril na viac ako polovicu ukrajinských oblastí, zatiaľ nie sú informácie k dispozícii.

Dva drony podľa ukrajinského letectva odleteli nad územie Bieloruska a okolo 07:45 SELČ bolo desať ruských bezpilotných lietadiel stále v ukrajinskom vzdušnom priestore. "Ruské sily podnikli jeden z najmasívnejších dronových útokov na civilné obyvateľstvo a infraštruktúru Ukrajiny," uviedla dnes ráno podľa ruskojazyčného servisu BBC mestská vojenská správa v Kyjeve. Všetky bezpilotné lietadlá mieriace na hlavné mesto protivzdušná obrana podľa nej zneškodnila.

Rusko tvrdí, že obsadilo dedinu Maksymilianivka neďaleko mesta Kurachove

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá pripomína, že správy z bojiska nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Sektor Kurachove, západne od Ruskom obsadenej oblastnej metropoly Doneck, je jedným z ústredných bodov ruského postupu cez tento región. Rusko sa snaží obsadiť mesto Pokrovsk, logistický uzol, ktoré sa nachádza približne 50 kilometrov severne.

Ukrajina evakuuje tisíce ľudí z Kupianska

Ukrajina v piatok oznámila, že evakuuje tisíce ľudí z mesta Kupiansk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Kupiansk v Charkovskej oblasti je dôležitým železničným uzlom na rieke Oskil. V uplynulých mesiacoch mesto ruské jednotky intenzívne ostreľovali a priblížili sa k nemu na vzdialenosť niekoľkých kilometrov.

Tamojší gubernátor Oleh Synehubov v utorok varoval, že v dôsledku neustáleho ostreľovania úrady už nie sú schopné obyvateľom zaručiť dodávky elektriny a vody a nariadil im, aby odišli. "Celkovo je potrebné evakuovať približne 10-tisíc ľudí. Tempo evakuácie sa zvyšuje každým dňom," povedal Synehubov vo videu na platforme Telegram zverejnenom v piatok.

Ruská armáda cvičí v Tverskej oblasti rozmiestnenie a ochranu striel Jars

Ruská armáda vykonáva v Tverskej oblasti na západe krajiny previerku bojovej pripravenosti jednotky, ktorej súčasťou sú aj manévre a rozmiestnenie odpaľovacích zariadení medzikontinentálnych striel Jars. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

Posádky mobilných raketových systémov budú okrem iného nacvičovať rozptyľovanie jednotiek, zmeny poľných pozícií a bojové zabezpečenie, uviedol ruský rezort obrany. Súčasťou manévrov bude aj cvičenie ochrany proti vzdušným úderom alebo sabotážnym a prieskumným skupinám. Medzi hlavné ciele patrí preverenie stavu velenia, dodalo ministerstvo. Medzikontinentálna strela Jars má podľa médií dolet 11-tisíc kilometrov a môže niesť niekoľko jadrových hlavíc. 

KĽDR do vojny na Ukrajine vyšle 12-tisíc vojakov na pomoc Rusku, tvrdí Južná Kórea

Severná Kórea sa rozhodla vyslať 12-tisíc vojakov, aby sa zapojili do vojny na Ukrajine na strane Ruska. S odvolaním sa na juhokórejskú rozviedku o tom informovala agentúra Yonhap. Podľa agentúr presun začal 8. októbra a KĽDR už poslala do Ruska 1 500 vojakov. V Južnej Kórei bola zvolaná bezpečnostná schôdzka za účasti prezidenta.

Národná spravodajská služba (NIS) dnes oznámila, že KĽDR sa nedávno rozhodla do vojny na Ukrajine vyslať štyri brigády s celkovým počtom 12-tisíc vojakov, vrátane špeciálnych jednotiek. Juhokórejská tlačová agentúra Yonhap dnes napísala, že podľa jej zdroja z NIS mobilizácia týchto vojakov sa už začala.

Podľa agentúry Reuters presun príslušníkov severokórejských špeciálnych síl sa začal 8. októbra. Podľa agentúry AFP už KĽDR vyslala loďou do ruského Vladivostoku prvý kontingent o sile 1 500 vojakov. Jednotky dostali ruské uniformy, ruské zbrane a falošné ruské preukazy totožnosti, napísal Reuters s odvolaním sa na NIS. Južná Kórea údajne pri identifikácii severokórejského vojaka nasadeného pre pomoc Rusku použila technológie umelej inteligencie pre rozpoznávanie tváre.

Podpora Ukrajiny nie je charitou, krajina sa stane členom NATO, povedal Rutte

Podpora Ukrajiny nie je podľa nového generálneho tajomníka NATO Marka Rutteho charitou, je to investícia do vlastnej bezpečnosti. Rutte to dnes povedal na záver dvojdňového rokovania ministrov obrany Severoatlantickej aliancie, ktorému ako nový šéf NATO prvýkrát predsedal. Všetci v NATO podľa neho vedia, že Ukrajina sa stane členom aliancie. Kedy by sa tak mohlo stať, ale nespomenul.

Náklady na podporu Ukrajiny sú podľa Rutteho oveľa nižšie, ako by boli náklady v prípade víťazstva ruského prezidenta Vladimira Putina. "Rusko je možno hlasné, ale NATO je silné," vyhlásil šéf NATO na tlačovej konferencii v Bruseli. Zároveň odsúdil ruského prezidenta "za čoraz nezodpovednejšiu rétoriku".

Spojenci z NATO podľa Rutteho usilovne pracujú na tom, aby poskytli Kyjevu všetko, čo potrebuje. "Na rokovaní s ministrami sme debatovali aj o tom, aké je dôležité, aby Rusko videlo, že v pomoci Ukrajine nepoľavíme, že budeme podporovať aj ukrajinské obranné kapacity, napríklad produkciu dronov," dodal Rutte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy