Polojasno
15°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Obľúbená turistická destinácia Slovákov: Čo všetko tu nájdete?
Zdielať na

Obľúbená turistická destinácia Slovákov: Čo všetko tu nájdete?

ANTALYA / ​Turecko aj tento rok patrilo medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov. Okrem kvalitných služieb a chutného jedla mnohých lákajú aj krásy tamojšej prírody. Ukážkovým príkladom je Turecká riviéra, ktorú lemuje pohorie Taurus. Slovákov láka tamojšie more a očarujúce plavby.

​​Vysoko obľúbená turistická destinácia

Turecko je mimoriadne populárnou cestovateľskou destináciou pre Slovákov, a ponúka množstvo lákadiel. Je to najpopulárnejšia destinácia pre dovolenkárov. Kým ho v roku 2023 navštívilo viac než 200 tisíc slovenských dovolenkárov, tento rok bol ešte lepší. "Za rok 2024 to bolo o 15 percent viac dovolenkárov. Vidíme, že ten záujem o cestovanie a aj o cestovanie cez cestovné kancelárie rastie," zhodnotila Nora Fedorová, riaditeľka cestovnej kancelárie Satur.

Veľmi príjemná klíma a veľa možností

Spomenula aj príjemné klimatické podmienky. V máji je tu okolo 25 až 30 stupňov celzia, v lete 35 až 38. Teplota mora je do 30 stupňov. "Turecká riviéra je práve bohatá aj na poznávanie pre tých, ktorí radi vyjdú von z hotelového rezortu," dopĺňa Fedorová. Zelený kaňon jediná priehrada na svete, po ktorej sa dá plaviť loďou. Je známa čistou smaragdovou vodou a neuveriteľnými výhľadmi na okolitú prírodu. Súčasťou plavby je aj prestávka na kúpanie sa vo vode.

​Rozmanitosť tureckej kuchyne

"Turecká kuchyňa je veľmi rozmanitá. Hrdí sme na turecké plnené listy, baklavu, kebaby a plnené mäsové karbonátky," hovorí šéfkuchár tureckého hotela, Hüseyin Özkan. "Turci sú veľmi pohostinný národ. To znamená, že bez toho aby ste zaplatili si môžete pochutnávať zo všetkého," vysvetľuje delegátka, Miriam Koscelníková.

Medzi tradičné pochúťky patria aj gözleme, turecké placky podobné našim lokšiam. Podávajú sa s tradičným jogurtovým nápojom zvaným ayran. Miestna špecialita je kozia zmrzlina. "Všetko, čo som sa od Slovákov zatiaľ naučil, je ahoj, ahoj, zmrzlina a Marek Hamšík," hovorí zmrzlinár Ibrahim. Turecko vždy ukazuje všetky svoje krásy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy