Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
970. deň na Ukrajine: Rusko v noci proti Ukrajine podniklo vzdušné útoky
Zdielať na

970. deň na Ukrajine: Rusko v noci proti Ukrajine podniklo vzdušné útoky

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruská armáda útočila počas noci dronmi a raketami na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru. Protivzdušná obrana zostrelila 42 z 98 dronov. Ďalších 46 zmizlo z radarov. Zostrelené boli aj štyri zo šiestich riadených striel. Škody na civilných budovách hlásia z Kyjeva aj z Odesy. Bojujúce strany uskutočnili v piatok ďalšiu výmenu vojnových zajatcov. Na Ukrajinu sa tak vrátilo 95 vojakov. Väčšinu tvoria obrancovia Mariupoľa. Ukrajinský minister zahraničia označil správy o možnom zapojení severokórejských jednotiek do bojov na strane Ruska za veľkú hrozbu ďalšej eskalácie konfliktu. Spravil tak počas návštevy svojho francúzskeho náprotivka v Kyjeve, ktorý potvrdil, že situáciu vníma rovnako. Podľa Barrota ide zároveň o znak toho, že Rusko čelí v tejto vojne problémom.

Rusko v noci proti Ukrajine podniklo vlnu vzdušných útokov, hlásia ranených aj obete

Približne 15 oblastí na Ukrajine sa v sobotu v skorých ranných hodinách stalo cieľmi vlny útokov ruských dronov, kĺzavých bômb a striel s plochou dráhou letu. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Útoky dronov a kĺzavých bômb v Sumskej oblasti na východe Ukrajiny ležiacej neďaleko frontu si vyžiadali sedem zranených. Medzi zasiahnutými regiónmi boli aj Mykolajivská oblasť na juhu krajiny, a Dnipropetrovská oblasť v jej centrálnej časti, uviedla na komunikačnej platforme Telegram protivzdušná obrana Ukrajiny. Opakované ruské útoky tiež čiastočne zničili energetickú infraštruktúru.

Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestne úrady píše, že ruské nočné útoky si vyžiadali životy jedného človeka v severoukrajinskej Sumskej a druhého v centrálnej Čerkaskej oblasti.

Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa ukryli v protileteckých krytoch, píše DPA. Ukrajinská metropola Kyjev v noci tiež vyhlásila protiletecký poplach. Starosta mesta Vitalij Kličko uviedol, že jedna žena sa zranila, keď jej cez okno do bytu vleteli trosky zostreleného dronu. Žena bola hospitalizovaná a podrobila sa chirurgickému zákroku. Protivzdušná obrana uviedla, že všetky nepriateľské drony v okolí hlavného mesta boli zostrelené. Ukrajina odráža ruskú vojenskú agresiu už takmer 1000 dní. Od západných spojencov žiada ďalšie systémy protivzdušnej obrany, aby dokázala ochrániť mestá pred sústavnými vzdušnými útokmi.

Ukrajinci aj Rusi hlásia zostrelenie nepriateľských dronov

Ukrajinské letectvo v sobotu oznámilo zostrelenie 42 ruských dronov a štyroch riadených striel z 98 bezpilotných lietadiel a šiestich striel typu Ch-59 / 69, ktoré podľa neho Rusi na zemi vyslali z noci na dnes. Ďalších 46 dronov podľa Ukrajincov zmizlo z radarov a niekoľko nepriateľských strojov zostáva v ukrajinskom vzdušnom priestore. Moskva podľa agentúr informovala o zostrelení 16 ukrajinských dronov.

Podľa serveru Ukrajinská pravda, protivzdušná obrana likvidovala ruské vzdušné zbrane aj počas dopoludnia. Informácie o tom, prečo 46 dronov zmizlo z radarov, zatiaľ nie sú k dispozícii. Je možné, že boli zostrelené, alebo sa zrútili, poznamenal server.

Ruská armáda obsadila na východe dedinu Zorjane

Ruská armáda v sobotu oznámila obsadenie dediny Zorjane na východe Ukrajiny. Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru Kurachovo. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.  "Lokalita Zorjane… bola oslobodená," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Mesto Kurachovo leží približne 15 kilometrov západne od Donecku, ktorý je už pod ruskou kontrolou. Mesto malo pred vojnou približne 20.000 obyyvateľov. Ruské jednotky vystupňovali aj útoky v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Barrot: Ruské víťazstvo na Ukrajine by prinieslo chaos do medzinárodného systému

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v sobotu v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Ruské víťazstvo by posvätilo právo najsilnejších a urýchlilo by medzinárodný poriadok smerom k chaosu," povedal Barrot po boku ukrajinského kolegu Andrija Sybihu. Barrotova návšteva v Kyjeve podčiarkuje neochvejnú podporu Paríža Ukrajine. Tento týždeň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil "plán víťazstva" na porážku Ruska a vyzval na posilnenú západnú podporu.

 Sybiha poďakoval Parížu za podporu Ukrajine vrátane výcviku ukrajinských jednotiek a uviedol, že obe krajiny vytvorili "špeciálne partnerstvo". Varoval, že zapojenie severokórejských vojakov bojujúcich za Rusko predstavuje "obrovskú hrozbu ďalšej eskalácie" a hrozbu, že vojna "prekročí súčasné hranice a hranice"Barrot uviedol, že ak sa potvrdí prítomnosť vojakov zo Severnej Kórey, bude to znamenať veľkú eskaláciu konfliktu. Zároveň to však bude známka ťažkostí Moskvy v doterajšom vojenskom ťažení

Juhokórejská spravodajská služba v piatok uviedla, že Severná Kórea sa rozhodla vyslať "veľké" jednotky na podporu vojny Moskvy na Ukrajine. Oznámila tiež, že na ruskom Ďalekom východe je už 1500 členov špeciálnych jednotiek, ktorí tam absolvujú výcvik. Americký prezident Joe Biden a lídri Nemecka, Francúzska a Británie vyjadrili v piatok svoje "odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny v jej úsilí o zabezpečenie spravodlivého a trvalého mieru".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy