Jasno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Dôkazom výnimočného vzťahu Slovenska a Srbska je aj početná menšina krajanov
Zdielať na

Dôkazom výnimočného vzťahu Slovenska a Srbska je aj početná menšina krajanov

BELEHRAD / Vzťahy medzi Slovenskom a Srbskom sú výnimočné a náš postoj k otázke Kosova sa nemení. Uviedol to minister Juraj Blanár po bilaterálnych rokovaniach v Belehrade s prezidentom Alexandarom Vučičom aj premiérom Milošom Vučevičom. Mimoriadne ho očarili aj naši krajania, ktorí vo Vojvodine žijú viac ako 200 rokov.

​Minister Blanár sa najdlhšie zdržal u svojho rezortného kolegu, u srbského ministra zahraničných vecí. Nosnou témou ich rozhovorov bola aj podpora eurointegračného procesu Srbska. A ministri podpísali aj memorandum o vzájomnom porozumení obidvoch rezortov. "Naši slovenskí bratia a priatelia poskytujú silnú podporu Srbskej republike, keď ide o našu kľúčovú, štátnu a národnú otázku. A to je otázka Kosova a Metochie," uviedol Marko Djurič, minister zahraničných vecí v Srbskej republike.

Srbsko je dlho kandidátom na vstup do EÚ

Srbsko je pritom už 12 rokov kandidátskou krajinou pre vstup do EÚ. Na to rovnako čaká ešte ďalších päť balkánskych krajín. "Podporujeme intenzívny dialóg medzi Belehradom a Prištinou. Sa snažíme pomôcť, aby integrácia krajín západného Balkánu a Srbska predovšetkým, napredovala omnoho rýchlejšie ako je to doteraz," povedal Juraj Blanár, minister zahraničných vecí SR. 

Slovensko chce Srbsku ponúknuť aj naše know-how z hľadiska jadrovej energetiky. Uvažujú totiž nad výstavbou jadrovej elektrárne. A tiež chcú prehĺbiť ekonomickú spoluprácu. "Je tu veľký potenciál na rozvoj," dodal Blanár. "Som si istý, že môžeme dosiahnuť oveľa viac, kreativitou srbských a slovenských ľudí," poznamenal Djurič. 

Báčsky Petrovec je plný Slovákov

A práve v meste Báčsky Petrovec, ktorý je vo Vojvodine so silným zastúpením Slovákov otvorili honorárny konzulát. Miestni ľudia si život v Báčskom Petrovci pochvaľujú. Priznávajú však, že im chýbajú slovenské hory. A trpezlivo čakajú na to, či sa im niekedy podarí vstúpiť do EÚ. Chvália si úrodnú pôdu a prosperujúce poľnohospodárstvo. Tiež ich ale trápia vysoké ceny. "Ja som v penzii, tak kupujem len to, čo musím," povedala obyvateľka. 

K Slovákom sa ale hrdo hlásia. "Od malička, tak aj škola slovenská bola základná. No tu na Petrovci je aj gymnázium. Takže stále po slovensky. My sme Slováci no," povedala pani Mária Valentíková. Pani Zuzana žije v Báčskom Petrovci 76 rokov. Zaspomínala si, ako tam bolo počas jej detstva. "Ja som tu aj narodená, pravá Petrovčanka. Ja si pamätám na tie aj kone aj kravy, utekali ulicami," opísala Zuzana Medveďová Koruniaková. 

A okrem krojov, majú v Srbsku vychýrené aj pečivo a klobásy. "To je taký mega chlieb, hovorí sa mu, že metrový chlieb. Je aj výborný nielenže je taký zvláštny," opísala Anna Hansmanová. "Či u doktora, či na súde, či u advokáta všade otvára klobása dvere. Za to, že je štipľavá, z čistého bravčového mäsa. Táto z Petrovca je najlepšia," uviedol Karol Chorvát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy