Oblačno
11°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Nemecká polícia údajne prekazila útok na izraelské veľvyslanectvo
Zdielať na

Nemecká polícia údajne prekazila útok na izraelské veľvyslanectvo

Archívna reportáž

V Česku zadržali muža, ktorý plánoval teroristický útok

BERLÍN / Nemecká polícia zadržala neďaleko Berlína sympatizanta Islamského štátu z Líbye, ktorý údajne plánoval útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry v Karlsruhe, píše TASR.

Plánovaný útok

Hovorkyňa izraelského veľvyslanectva v Berlíne pre agentúru DPA potvrdila správy, že sa plánoval útok na izraelskú diplomatickú misiu. Izraelský veľvyslanec Ron Prosor sa vo svojom vyhlásení k prípadu poďakoval nemeckým bezpečnostným orgánom "za zaistenie bezpečnosti nášho veľvyslanectva".
 

Polícia dostala tip  

Podľa denníka Bild k zadržaniu podozrivého došlo v meste Bernau, na predmestí Berlína. Políciu k podozrivému priviedol tip od nemenovaných zahraničných spravodajských služieb. Ďalšie podrobnosti údajného sprisahania zostávajú nejasné. údajne plánoval strelnými zbraňami zaútočiť na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne. Oznámila to v nedeľu nemecká prokuratúra, informujme TASR podľa správy agentúry DPA.

Súd bude rozhodovať

Očakáva sa, že zadržaného predvedú pred vyšetrujúceho sudcu v Karlsruhe, ktorý rozhodne, či zadržaný zostane vo väzbe. Bild dodal, že podozrivý údajne pricestoval do Nemecka v novembri 2022. V januári 2023 podal žiadosť o udelenie azylu, ktorá bola koncom septembra toho istého roku zamietnutá a muž mal byť deportovaný do Líbye. Napriek tomu naďalej žil v byte v Bernau.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v nedeľu zdôraznila význam ochrany izraelských a židovských inštitúcií. "Vzhľadom na vysokú hrozbu islamistického, antisemitského a protiizraelského násilia konáme s maximálnou ostražitosťou a pozornosťou," uviedla v reakcii na vyhlásenie prokuratúry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy