Oblačno
11°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Pápež kanonizoval 14 nových svätých
Zdielať na

Pápež kanonizoval 14 nových svätých

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František v nedeľu vyhlásil za svätých 14 jednotlivcov vrátane "mučeníkov z Damasku". TASR informuje podľa agentúry AFP.

František predsedal obradu svätorečenia na vatikánskom Námestí svätého Petra za prítomnosti tisícov veriacich z celého sveta. "Zapisujeme ich medzi svätých a vyhlasujeme, že ich ako takých má uctievať celá Cirkev," vyhlásil František po prečítaní každého mena.

V skupine nových svätých je 11 "mučeníkov z Damasku", ktorí odmietli vzdať sa viery a prestúpiť na islam. Osem františkánov a troch maronitských laikov zavraždili drúzski ozbrojenci v júli 1860, keď vtrhli do kláštora v kresťanskej štvrti Bab-Touma v starom meste Damasku. Vtedy bola Sýria pod osmanskou nadvládou.

V roku 1926 ich vyhlásil za blahoslavených pápež Pius XI. Kresťanská populácia Damasku sa dnes podľa Vatikánu zmenšila na asi dve percentá. Ďalší traja svätí sú zakladateľ Misionárského inštitútu Consolata Giuseppe Allamano a dve zakladateľky rehoľných kongregácií: Marie-Léonie Paradisová z Kanady a Elena Guerrová z Talianska.

V máji pápež František oznámil, že kanonizuje aj talianskeho tínedžera Carlosa Acutisa. Neoficiálne bol známy pod prezývkou "Boží influencer" pre svoju úlohu pri evanjelizácii prostredníctvom internetu. V roku 2006 zomrel na leukémiu. Pre vyhlásenie za svätého vyžaduje katolícka cirkev splnenie troch podmienok - najdôležitejšou je, že vykonal aspoň dva zázraky, musí byť mŕtvy najmenej päť rokov a viedol príkladný kresťanský život.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy