Polojasno
10°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
971. deň na Ukrajine: Ruské rakety zasiahli mesto a zranili 17 ľudí
Zdielať na

971. deň na Ukrajine: Ruské rakety zasiahli mesto a zranili 17 ľudí

Zdroj: TASR

UKRAJINA / Pri ruských nočných útokoch na Ukrajinu zasiahli ruské rakety aj mesto Kryvyj Rih. Rusi tam dvomi balistickými raketami zranili 17 ľudí. Ukrajinské letectvo informuje aj o 49 dronoch vyslaných v noci nad 12 ukrajinských oblastí vrátane Kyjeva. Väčšinu z nich zostrelila protivzdušná obrana. Dronové útoky uskutočnili aj Ukrajinci voči Rusom. Podľa servera Ukrajinska Pravda zasiahli muničný závod Sverdlov. Továreň sa nachádza takmer 1000 km od ukrajinských hraníc a vyrábajú sa v nej munícia pre ruskú armádu.

Rusko v noci útočilo na Kryvyj Rih, Kyjev i Ľvovskú oblasť

Najmenej 17 ľudí utrpelo zranenia pri nočnom ruskom útoku na mesto Kryvyj Rih na východe Ukrajiny. Moskva v noci na nedeľu 20. októbra útočila aj na Kyjev a Ľvovskú oblasť. Uviedli to ukrajinské úrady, píše TASR na základe správy agentúry Reuters. Medzi zranenými v meste Kryvyj Rih je aj záchranár, informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra. Dodalo, že hospitalizovaných bolo osem ľudí.

Predseda rady obrany Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul uviedol, že Rusko vykonalo na mesto v Dnepropetrovskej oblasti dva útoky balistickými strelami. "Podľa súčasných informácií bolo poškodených 15 budov, tri vzdelávacie inštitúcie, tri administratívne budovy, sedem podnikateľských objektov, hotel, tri hasičské autá a dvadsať osobných áut. Teda civilné objekty," napísal na telegrame.

Ruské vzdušné útoky v noci na dnes oznámil tiež starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Uviedol, že v metropole pracovala protivzdušná obrana. Náčelník kyjevskej vojenskej správy metropoly Serhij Popko napísal, že zostrelených bolo približne desať bojových dronov smerujúcich na hlavné mesto. Útok podľa predbežných správ nespôsobil žiadne škody ani obete. Cieľom útoku bola tiež Ľvovská oblasť, kde nie je hlásená žiadna škoda, píše Reuters.

Zostrelenie dronov na oboch stranách

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo o zostrelení 110 dronov nad siedmimi ruskými regiónmi vrátane Lipeckej a Nižegorodskej oblasti. Ruský rezort obrany pravidelne informuje o zostrelených dronoch, zvyčajne ale neuvádza, koľko celkom bezpilotných lietadiel Ukrajina na Rusko vyslala.

Ukrajinské letectvo medzitým oznámilo zostrelenie 31 ruských dronov nad 12 ukrajinskými oblasťami. Celkovo podľa neho Rusi vyslali 49 bezpilotných lietadiel a dve balistické strely Iskander-M. Trinásť ruských dronov podľa Kyjeva zmizlo z radarov, čo sa s nimi stalo, sa spresňuje. Dva drony leteli smerom na Bielorusko, dodali ukrajinské vzdušné sily, ktoré sa nezmieňujú o osude rakiet a zvyšných dronov.

Útok na Sverdlov závod

 V ruskom Dzeržinsku sa v noci ozvali výbuchy v podniku, kde sa vyrábajú výbušniny, napísali telegramové kanály Shot a Astra. Na tamojší Sverdlov závod, ktorý je súčasťou ruského vojensko-priemyselného komplexu, zaútočili ukrajinské drony, uviedol server Ukrajinska pravda, s odvolaním sa na zdroj v ukrajinskej tajnej službe. Ukrajinský generálny štáb neskôr ešte informoval o útoku na vojenské letisko v ruskej Lipeckej oblasti.

"Bezpilotné lietadlá ukrajinskej armády sa pokúsili zaútočiť na mesto Dzeržinsk v Nižegorodskej oblasti. Miestni obyvatelia hlásia silné explózie a dym v oblasti Sverdlovovho závodu," napísal skoro ráno portál Shot. Kanál Astra zverejnil zábery, ktoré podľa neho zachytávajú útoky, a poznamenal, že v podniku sa vyrábajú výbušniny.

Cieľom boli muničné sklady

"Nepriateľ v závode vyrába výbušniny, letecké a delostrelecké granáty, letecké bomby, hlavice pre protitankové riadené strely a hlavice do raketových systémov protivzdušnej obrany," citovala neskôr svoj zdroj Ukrajinska pravda, podľa ktorej podnik napadli drony ukrajinských tajných služieb SBU, HUR a síl pre špeciálne operácie. List nespomína, aké škody útok spôsobil.

"Cieľom boli hlavne muničné sklady, skladiská pohonných hmôt a mazív a letecká technika," napísalo velenie ukrajinskej armády k toku na letisko. Výsledky útoku sa podľa neho spresňujú.

Podľa agentúry Reuters je závod v Dzeržinsku jedným z najväčších ruských podnikov na výrobu výbušnín, ktoré používajú ruské invázne sily na Ukrajine, a podlieha sankciám Európskej únie aj Spojených štátov. Na západné sankcie uvalené vlani na Sverdlov závod upozorňuje tiež stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy