Jasno
15°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Zásah, aký tu ešte nebol: Polícia zabavila viac ako tonu syntetických drôg
Zdielať na

Zásah, aký tu ešte nebol: Polícia zabavila viac ako tonu syntetických drôg

LOTYŠSKO / V Lotyšsku sa podaril polícii nevídaný kúsok. Odhalili najväčšie laboratórium na syntetické drogy v krajine. Podľa Europolu sa práve drogy vyrobené v Lotyšsku objavili po celej Európe. Zisťovali sme, či aj na Slovensku.

Lotyšsko zažilo v uplynulých dňoch akciu, na akú si ani samotné vedenie polície nepamätá. Výsledkom bola viac ako tona zabavených drog a 38 litrov rôznych chemikálii. Operácia vyústila do zatknutia ôsmich ľudí.

Laboratória, ktoré naprieč krajinou odhlalili neboli určené len pre lotyšský trh, ale pre celú Európu, Rusko či Bielorusko. Zameriavali sa práve na syntetické drogy. Primárne šlo o drogu Clephedron, ktorá sa strieka na sušené rastliny. Na Slovensku sa táto droga vo veľkom používala pred piatimi rokmi. Pouličná hodnota jedného gramu sa pohybuje od 20 do 25 eur.

"Toto je v skutočnosti najväčšie laboratórium na výrobu liekov, ktoré bolo doteraz objavené v Lotyšsku," vyjadruje sa k akcii lotyšský policajný prezident, Armands Ruks.

"Je to jedna z tých syntentických drog, ktoré spôsobujú intoxikácie, spôsobujú závislosť," hovorí hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva v odbore medicína drogových závislostí, Ľubomír Okruhlica.

​Do operácie lotyšskej polície sa zapojil aj Europol so svojim špeciálnym taktickým tímom, ktorý neďaleko ruských hraníc odstránil toto laboratórium. Podľa šéfa centra na liečbu drogovo závislých ale tento trend na Slovensku nie je rozšírený.

"Ak by mali, tak veľmi rýchlo by sme to jednak na urgentných príjmoch zistili, potom aj v liečbe, čo je vždy trochu posun" vysvetľuje znova Lubomír Okruhlica.

Nelichotivé prventsvo má aj Slovensko, konkrétne malé mesto Vráble v nitrianskom okrese. Podľa slovenskej polície tu v marci odhalili najväčšie laboratórium v strednej Európe určené na výrobu heroínu. Tvrdé drogy vyrábali z makovej slamy, ktorú nakupovali od rôznych pestovateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy