Jasno
15°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Globálne otepľovanie mení mapu: Alpské krajiny posúvajú svoje hranice
Zdielať na

Globálne otepľovanie mení mapu: Alpské krajiny posúvajú svoje hranice

ŠVAJČIARSKO/ TALIANSKO / Švajčiarsko a Taliansko si nanovo delia svoje územie. Nejde o žiadny konflikt medzi týmito dvomi krajinami, ale o klimatické zmeny. Roztápanie ľadovcov totiž spôsobilo, že časť švajčiarskych ľadovcov sa dostala až na talianske územie, a preto teraz krajiny rokujú o tom, kadiaľ bude viesť nová hranica.

Klimatické zmeny majú už aj geopolitické následky. Pre roztápanie ľadovcov vo vychýrenom regióne Zermatt musia posunúť hranice medzi Talianskom a Švajčiarskom. Dotýka sa to priamo impozantnej hory Matternhorn, ktorej hrebeň tvoril prirodzenú hranicu medzi týmito dvomi krajinami.
Ľadovcový hrebeň sa však roztápa a posunul sa o niečo ďalej smerom do Talianska. Podľa novej dohody tak toto doteraz talianske územie nadobudnú Švajčiari.

"Pre roztápanie a odsúvanie ľadovcov je hranica neustále v pohybe. Preto aj všetky budovy, ktoré boli predtým v Taliansku, budú zrazu vo Švajčiarsku. Zmení sa tým veľa vecí, platenie daní, dodržiavanie zákonov, iné podmienky pre zamestnancov. Ďalšia vec sú záchranné akcie. Ak sa stane nejaká nehoda v horách, už nebudú vyslané talianske tímy, ale švajčiarske, " objasňuje problematiku švajčiarsky topograf Raphael Wyss.

​Zermatt patrí k prírodným skvostom, kde sa turisti či lyžiari radi prechádzali medzi Talianskom a Švajčiarskom. Ako bude vyzerať nová podoba hraníc navrhli krajiny už minulý rok. Teraz Švajčiari všetky úpravy oficiálne potvrdili a čaká sa na odobrenie od talianskej vlády. Keď sa tak stane, odhalia novú podobu hraníc aj verejnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy