Jasno
16°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Desivé povodne v Taliansku: Evakuácia obyvateľov aj prvá obeť
Zdielať na

Desivé povodne v Taliansku: Evakuácia obyvateľov aj prvá obeť

TALIANSKO / Viaceré oblasti Talianska zasiahli povodne. Spôsobili ich silné prívalové dažde, po ktorých sa vyliali rieky. V oblasti zo vzduchu zasahujú záchranné zložky. Hasiči prevážajú obyvateľov, ktorí pred vodou ušli na strechy domov.

Povodne v Taliansku už majú svoju prvú obeť. V obci Pianoro neďaleko Bologne po silných záplavách našli mŕtveho muža. Podľa talianskych médií šoféroval auto, keď jeho auto strhla prívalová voda. Starosta Bologne požiadal občanov, aby nevychádzali zo svojich domovov, keďže mnohé cesty sú pod vodou. V niektorých miestach v regióne už začali s evakuáciou.

​V sicílskom meste Licata začínajú obyvatelia upratovať a opravovať škody, ktoré tam zostali po prírodnom živle. "Panika nastala najmä u ľudí v bytoch na nižších poschodiach. Najväčšie trápenie ale majú farmári, ktorí bohužiaľ prišli o úrodu," opisuje príšernú situáciu jeden z obyvateľov mesta Licata. Záchranári pomáhali ľuďom, ktorí vyliezli na strechy budov či vozidiel.

"Vysušené pôdy stvrdnú. Keď prší, sú ako cement a nevsiaknu to, čo treba. Takéto množstvo vody sa stáva nezvládnuteľným a potom sa rieka vyplaví a zaleje cesty. Všetko končí v mori. Nikdy som takú situáciu nezažil. V priebehu niekoľkých minút sa rozpútalo peklo," vyjadril sa k situácii aj starosta mesta Licata.

Meteorológovia navyše predpokladajú, že sa situácia môže zhoršiť. Búrky majú zúriť aj na začiatku týždňa, minimálne do utorka. 

Situácia v regióne Emilia Romagna je kritická

Vyše 3000 ľudí v severotalianskom regióne Emilia Romagna muselo stráviť noc na pondelok mimo svojich domovov po tom, čo rozsiahle oblasti provincie Bologna postihli záplavy.  V provincii Bologna evakuovali viac ako 2100 ľudí, ďalších 1000 ľudí muselo opustiť svoje domovy v obci Cadelbosco ležiacej neďaleko provinčnej metropoly Reggio Emilia.

Takmer všetky rieky v regióne prekročili v nedeľu tretí stupeň povodňovej aktivity. Región Emilia Romagna postihli ničivé povodne a zosuvy pôdy naposledy v máji 2023, keď si vyžiadali 17 obetí a spôsobili škody za miliardy eur.

Výstraha bola predĺžená 

Výstraha pred nepriaznivým počasím bola pre tento región predĺžená do pondelka. Celkovo sa v "kritickej situácii" ocitlo 13 obcí, po tom, čo v priebehu niekoľkých hodín spadlo 175 milimetrov zrážok.

Celé Taliansko vrátane Sicílie, ktorú predtým mesiace trápilo sucho, cez víkend zasiahli silné dažde a búrky. V sicílskom meste Licato sa rieka Salso v niekoľkých oblastiach vyliala z brehov, čo si vynútilo evakuácie obyvateľov. Aj v Catanii sa v dôsledku prívalových dažďov, ktoré mesto zasiahli v sobotu, ulice zmenili na rieky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy