Jasno
17°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Predbežné výsledky referenda naznačujú úspech proeurópskeho tábora
Zdielať na

Predbežné výsledky referenda naznačujú úspech proeurópskeho tábora

Archívne video

KIŠIŇOV / Tesná väčšina voličov v nedeľňajšom referende v Moldavsku hlasovala za ústavné ukotvenie smerovania krajiny do Európskej únie. Podľa Euronews pri sčítaných 99,5 percenta hlasov sa v prospech tohto kroku rozhodlo 50,3 percenta voličov a celkovo tento tábor zrejme zvíťazil, informuje TASR.

Znovuzvolená prezidenta Maia Sanduová medzičasom obvinila "zločinecké skupiny spolupracujúce s nepriateľskými silami zo zahraničia" zo snáh ovplyvniť hlasovanie.

"Zločinecké skupiny, ktoré spolupracujú so zahraničnými silami nepriateľskými voči našim národným záujmom, zaútočili na našu krajinu desiatkami miliónov eur, klamstvami a propagandou, pričom použili tie najhanebnejšie prostriedky, aby našich občanov a náš národ udržali uväznených v neistote a nestabilite," povedala Sanduová v čase, keď bolo sčítaných 90 percent hlasov, informovala agentúra AP.
"Máme jasné dôkazy, že cieľom týchto zločineckých skupín bolo kúpiť 300 000 hlasov, čo predstavuje podvod bezprecedentného rozsahu," uviedla prezidentka.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že pri sčítaní hlasov v prezidentských voľbách a referende v Moldavsku došlo k anomáliám. "Vidíme akýsi mechanický, ťažko vysvetliteľný nárast hlasov v prospech Sanduovej a v prospech účastníkov referenda, ktorí sú za orientáciu smerom k Európskej únii," povedal Peskov. Pri 70 percentách spočítaných hlasov v noci bolo 55 percent proti zakotveniu eurointegrácie do ústavy.

Obvinenia Kišiňova zo zahraničného zasahovania označil Peskov za závažné a povedal, že prezidentka Sanduová ich musí podporiť dôkazmi.
Moldavské orgány tvrdia, že Moskva pred voľbami a referendom zintenzívnila svoju kampaň hybridnej vojny, ktorej cieľom je destabilizovať krajinu a prekaziť jej cestu do Únie. Podľa moldavských bezpečnostných služieb Rusko minulo približne 100 miliónov eur na podkopanie volebného procesu v snahe prinútiť Moldavčanov hlasovať proti užším vzťahom s EÚ.

Sanduová zvíťazila so ziskom 42 percent hlasov v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali súbežne s referendom. V druhom kole, ktoré sa uskutoční 3. novembra, sa stretne s Alexandrom Stoianoglom, bývalým generálnym prokurátorom nakloneným Rusku, ktorý vo voľbách získal približne 26 percent hlasov.

Podľa moldavskej volebnej komisie sa na hlasovaní zúčastnilo viac ako 1,5 milióna voličov, čo predstavuje 51 percent oprávnených voličov.
Moldavsko je bývalou sovietsku republikou s približne 2,5 miliónmi obyvateľov. Žiadosť o vstup do 27-člennej EÚ podalo niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Európska únia v júni tohto roku oficiálne otvorila rokovania o členstve s Moldavskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy