Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
972. deň na Ukrajine: Do Kyjeva, ktorý čelil ruskému útoku, pricestoval americký minister obrany
Zdielať na

972. deň na Ukrajine: Do Kyjeva, ktorý čelil ruskému útoku, pricestoval americký minister obrany

Zdroj: TASR

KYJEV / Do Kyjeva pricestoval na neohlásenú návštevu Ukrajiny americký minister obrany Loyd Austin. Krátko pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch chcel týmto krokom vyjadriť podporu Kyjevu. S prezidentom Volodymyrom Zelenským sa dohodli na ďalšej vojenskej pomoci. Tentoraz vo výške 400 miliónov dolárov. Krátko pred príchodom amerického politika čelila Ukrajina ďalším ruským útokom. Na Kyjev mierili drony, no protivzdušná obrana ich zlikvidovala. Rusi útočili napríklad aj v Charkove či v Záporoží.

​Do Kyjeva na znamenie podpory Ukrajine prišiel Lloyd Austin

Minister obrany USA Lloyd Austin v pondelok 21. októbra pri návšteve Kyjeva oznámil ďalšiu americkú vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov. Cestou chcel podľa agentúry Reuters vyjadriť Ukrajine podporu krátko pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Kyjev a ďalšie miesta na Ukrajine sa v posledných hodinách znovu stali terčom ruských útokov, ktoré si podľa ukrajinských zdrojov vyžiadali dva ľudské životy a asi tri desiatky zranených.

Austin pri rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že Washington poskytne Ukrajine ďalšiu muníciu, obrnené vozidlá a protitankové zbrane.

Podľa Reuters sa od dnešných Austinových rokovaní v Kyjeve nečaká žiadna nová dohoda ohľadom obmedzení, ktoré Washington stanovil Kyjevu pre používanie amerických zbraní v ruskom týle. Šéf Pentagonu v Kyjeve o podpore ukrajinskej obrany proti ruskej agresii rokuje v čase, keď ukrajinská armáda nezvláda zastaviť pomalý ruský postup na východe krajiny. Vzhľadom na prezidentské voľby v USA panuje ohľadom ďalšej vojenskej podpory zo strany Washingtonu neistota.

Ukrajinské letectvo v noci zostrelilo 59 zo 116 ruských dronov

Ukrajinské letectvo informovalo, že protivzdušná obrana v noci na pondelok zostrelila 59 zo 116 ruských dronov. O ďalších 45 stratila prehľad a pravdepodobne sa zrútili na ukrajinskom území. Na Kyjev Rusko zaútočilo až desiatimi dronmi. Všetky letectvo zostrelilo, ale úlomky zasiahli strechu prízemného domčeka a na mieste vznikol požiar. Jeden muž utrpel ľahké zranenia.

V nedeľu večer ruská armáda zhodila niekoľko bômb na Charkov. Podľa polície zranenia utrpelo 12 ľudí a úrady v druhom najväčšom ukrajinskom meste podľa ruskojazyčného servisu BBC uviedli, že dva domy sú úplne zničené a ďalších desať je poškodených.

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruskom raketovom útoku na Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Medzi zranenými je 12-ročné dievča. Šéf tohto regiónu v juhovýchodnej časti Ukrajiny Serhij Lysak uviedol, že škody sú na rôznych objektoch v meste, vrátane hotela, piatich viacpodlažných domov alebo banky. Poškodených je tiež viacero áut.

Na Záporoží zomreli dvaja ľudia a ďalší boli zranení

Dvaja ľudia zomreli a 15 ďalších utrpelo zranenia, keď ruská armáda v pondelok ráno zaútočila na Záporoží, povedal podľa agentúry Reuters Ivan Fedorov šéf vojenskej správy Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Už skôr povedal, že poškodených je viac ako 30 domov. Záporoží leží neďaleko frontovej línie a terčom ruských útokov je v poslednom čase často.

Ukrajina sa ruskej invázii bráni od predvlaňajšieho februára. Civilné straty na životoch aj materiálne škody po ruských útokoch hlásia prakticky denne.

Ukrajinská armáda v reakcii na to ostreľovala ruské prihraničné regióny a podniká proti cieľom ďalej v Rusku dronové útoky. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že armáda nad štyrmi oblasťami zneškodnila 18 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Vjačeslav Gladkov, gubernátor Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou dnes informoval, že ukrajinské sily ostreľovali mestá Belgorod a Šebekino a dedinu Novaja Tavolžanka. Štyria ľudia podľa Gladkova utrpeli zranenia.

Zelenskyj skritizoval vojenskú spoluprácu Ruska s KĽDR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou predstavuje novú eskaláciu agresívnej vojny Moskvy proti Ukrajine. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA. "Musíme reagovať a čeliť. Nesmieme dovoliť, aby sa zlo ďalej zväčšovalo," povedal Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve. "Ak bude svet teraz mlčať a my sa budeme stretávať so severokórejskými vojakmi na frontovej línii rovnako pravidelne, ako sa bránime proti bezpilotným lietadlám, nebude to prospešné pre nikoho na svete, a túto vojnu to len predĺži," dodal.

Moskva už niekoľko dní popiera správy z Južnej Kórey a Ukrajiny, ktoré sa tiež opierajú o satelitné snímky, o údajnom nasadení až 12.000 severokórejských vojakov v Rusku. Predstavitelia NATO ani USA však nepotvrdili, že Severná Kórea posiela vojakov na posilnenie Ruska. Spolupráca medzi Ruskom a KĽDR zahŕňa nielen úzke vojenské väzby, ale aj vzájomnú pomoc v prípade vonkajších útokov. Títo vojaci by mohli byť nasadení na obranu Kurskej oblasti, ktorú napadla Ukrajina. Od začiatku augusta tohto roka Kyjev obsadil v Kurskej oblasti už desiatky miest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy