Jasno
18°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Pri izraelskom údere na libanonskú nemocnicu zomreli ďalší občania
Zdielať na

Pri izraelskom údere na libanonskú nemocnicu zomreli ďalší občania

Archívna reportáž

Nedávno sme informovali o evakuácii Slovákov z Libanonu

BEJRÚT / Najmenej 13 mŕtvych a 57 zranených je podľa libanonského ministerstva zdravotníctva nová bilancia pondelkového izraelského úderu blízko najväčšej štátnej nemocnice v Bejrúte.

Predchádzajúce údaje z pondelkového večera hovorili o štyroch mŕtvych a 24 zranených. Izrael sa k útoku nevyjadril, uviedol však, že počas nočných akcií mieril na dôležité centrá militantného hnutia Hizballáh.

​​Útok podľa libanonských úradov mieril do blízkosti nemocnice Rafíka Harírího južne od centra hlavného mesta. Medzi mŕtvymi je aj jedno dieťa, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo. Na mieste stále pokračuje prehľadávanie trosiek a pátranie po obetiach a preživších, dodala agentúra.

Izraelská armáda mierila na Hizballáh

Izraelská armáda dnes uviedla, že v noci mierila na miesta využívané Hizballáhom ako sklady zbraní či riadiace strediská. Bola medzi nimi "ústredná základňa námornej jednotky Hizballáhu", kde hnutie skladovalo rýchle člny schopné útočiť na izraelské plavidlá.

Ostreľovanie sa začalo už pred rokom

​Vzájomné ostreľovanie medzi Hizballáhom a izraelskou armádou sa začalo vlani 8. októbra, teda deň po útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael, ktorým prepukla súčasná vojna v Pásme Gazy. Hizballáh a Hamas sú podporované Iránom, ktorý je niekoľko desiatok rokov úhlavným nepriateľom Izraela.

Zhruba v polovici septembra izraelská armáda výrazne zintenzívnila ostreľovanie pozícií Hizballáhu v Libanone, okrem členov Hizballáhu ale pritom podľa libanonskej vlády zomrelo aj niekoľko stoviek civilistov vrátane detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy