Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Eúropsky parlament sa rozhodol požičať niekoľko miliárd eur Ukrajine
Zdielať na

Eúropsky parlament sa rozhodol požičať niekoľko miliárd eur Ukrajine

Archívna reportáž

Nedávny samit v Bruseli, kde sa preberala aj budúcnosť Ukrajiny

ŠTRASBURG / Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok, 22. októbra, v Štrasburgu odhlasovali plán EÚ a skupiny G7 požičať Ukrajine 35 miliárd eur na jej obnovu a obranu proti Rusku, pričom celková výška finančnej pomoci má byť do výšky 45 miliárd eur, informuje spravodajca TASR.

Po diskusii k tejto téme, ktorá prebehla v ranných hodinách dňa 22. októbra, europoslanci pristúpili k hlasovaniu a odobrili príspevok EÚ vo výške 35 miliárd eur. Za pomoc Ukrajine sa vyjadrilo 518 poslancov, proti bolo 56 a hlasovania sa zdržalo 61 zákonodarcov. Z 15 slovenských europoslancov tento plán odobrili členovia frakcií Obnovme Európu (RE), v ktorej sú poslanci z Progresívneho Slovenska, a Európskej ľudovej strany (EPP), kde je poslankyňou Miriam Lexmann z KDH. Proti boli nezaradení europoslanci zo strán Smer-SD, Hlas-SD a Republika a tiež Milan Uhrík (Republika) z frakcie Európa suverénnych národov (ESN).

Ide o pôžičku v rámci makrofinančnej pomoci

Cieľom pôžičky je podporiť Ukrajinu čeliacu ruskej agresii. Táto pôžička je príspevkom EÚ k iniciatíve skupiny G7, ktorá bola dohodnutá v júni minulého roka. Tento plán pomoci predvída aj využitie výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, čo umožní novovytvorený mechanizmus ukrajinskej úverovej spolupráce.

Tieto prostriedky pomôžu Ukrajine splácať makrofinančnú pomoc, ako aj pôžičky od iných partnerov G7. Zatiaľ čo prostriedky mechanizmu možno použiť na obsluhu a splácanie pôžičiek, vláda v Kyjeve môže prideľovať prostriedky pomoci, ako uzná za vhodné, teda aj na oblasť obrany.

Tento plán získal aj podporu členských krajín EÚ, ktorých cieľom je zaslať Ukrajine sľúbené finančné prostriedky do konca roka 2025. Pôžička je podmienená pokračujúcim záväzkom Ukrajiny presadzovať účinné demokratické mechanizmy, rešpektovať ľudské práva a ďalšie politické podmienky, ktoré sa stanovia v memorande o porozumení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy