Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Rakúsky prezident poveril zostavením novej vlády kancelára Karola Nehammera z ÖVP
Zdielať na

Rakúsky prezident poveril zostavením novej vlády kancelára Karola Nehammera z ÖVP

Archívna reportáž

Pozrite si video k výsledkom volieb

VIEDEŇ / Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen dnes poveril zostavením vlády súčasného kancelára Karola Nehammera, lídra Rakúskej strany ľudovej (ÖVP), ktorá skončila v septembrových voľbách druhá. Hlava štátu to oznámila na tlačovej konferencii vo viedenskom Hofburgu a požiadala súčasného kancelára, aby začal rokovania s treťou najsilnejšou stranou rakúskych parlamentných volieb - Sociálnodemokratickou stranou Rakúska (SPÖ). Informovali o tom agentúry.

Ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol Van der Bellen, že víťaz volieb Slobodná strana Rakúska (FPÖ) nenašla žiadneho koaličného partnera, ktorý by bol ochotný vymenovať jej lídra Herberta Kickla za kancelára.

Podľa spolkového prezidenta by rokovania medzi ÖVP a SPÖ mali tiež objasniť, či bude potrebný tretí koaličný partner. "Nešlo o závod, z ktorého automaticky vzíde víťaz, ktorý potom môže vládnuť úplne sám," uviedol ako dôvod svojho rozhodnutia Van der Bellen. "Nikto si nemôže nárokovať celý národ. Každá strana musí nájsť jedného alebo viacerých partnerov, aby bola schopná vládnuť. Tak funguje naša demokracia," povedal.

"Doteraz bolo v Rakúsku tradíciou, že spolkový prezident poverí zostavením vlády lídra strany, ktorá vzišla z volieb ako najsilnejšia. Tentokrát som to neurobil, pretože došlo k novej situácii," uviedol prezident.

ÖVP nevylučuje vládu s FPÖ, no nie pod vedením Kickla

Van der Bellen tiež pripomenul, že SPÖ rovnako ako Zelení a liberálni NEOS spoluprácu so Slobodnými odmietajú zo zásady, zatiaľ čo ÖVP spoluprácu nevylúčila, avšak iba za podmienky, že by sa kancelárom nestal Herbert Kickl. Šéf Slobodných potom zase dal jasne najavo, že jeho strana pôjde do vlády len s ním ako kancelárom, uviedol prezident.

Septembrové voľby prvýkrát vyhrala pravicovo populistická FPÖ so ziskom 28,8 percenta hlasov, nasledovaná ľuďmi kancelára Karola Nehammera s 26,3 percenta a sociálnymi demokratmi s 21,1 percenta. Do parlamentu sa dostali ešte NEOS s 9,1 percenta a Zelení s 8,2 percenta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy