Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Pri prestrelke s vojakmi zahynulo 19 členov drogového kartelu
Zdielať na

Pri prestrelke s vojakmi zahynulo 19 členov drogového kartelu

Archívna reportáž

MEXIKO / Počas prestrelky v blízkosti mesta Culiacán v mexickom štáte Sinaloa zahynulo 19 údajných členov miestneho drogového kartelu. Mexické ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že zadržalo aj jedného z vodcov tamojšieho kartelu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

K prestrelke medzi skupinou viac než 30 podozrivých členov kartelu a vojakmi došlo približne 11 kilometrov od mesta Culiacán. Po tom, čo federálni agenti paľbu opätovali, sa niektorým ozbrojencom podarilo z miesta činu utiecť, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Podľa mexického národného registra zadržaných osôb, ktorý získala agentúra Reuters, zadržali vojaci Edwina Antonia Rubia Lopeza. Zadržaný je údajne vodca miestnej frakcie kartelu Sinaloa, ktorý vedie jeho spoluzakladateľ Ismael Zambada García, známy ako 'El Mayo'.

Ide o jedného z najhľadanejších obchodníkov s drogami

Vojaci po prestrelke zhabali sedem vozidiel, takmer 30 strelných zbraní vrátane samopalov, muníciu, vojenské vesty a prilby. V Mexiku sa zintenzívnilo násilie po tom, čo na konci júla v meste El Paso v Texase zadržali vodcu kartelu Sinaloa Ismaela Zambadu Garcíu. Po jeho zadržaní vyhlásil generálny prokurátor Merrick Garland, že kartel Sinaloa je "jeden z najnásilnejších a najvplyvnejších organizácií na obchod s drogami na svete".

Podľa agentúry Reuters je El Mayo jedným z najhľadanejších obchodníkov s drogami v Mexiku, ktorý sa už niekoľko desaťročí vyhýbal spravodlivosti. Pred svojím zadržaním v meste El Paso tento 76-ročný muž ešte vo väzení nikdy nebol, dodáva Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy