Oblačno
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
"Hanbu nemáme cítiť my, ale oni." Na súde prehovorila žena, ktorú znásilňovali cudzí muži
Zdielať na

"Hanbu nemáme cítiť my, ale oni." Na súde prehovorila žena, ktorú znásilňovali cudzí muži

AVIGNON / Za úplne zničenú ženu sa v stredu 23. októbra na súde v Avignone označila Francúzka Gisèle Pelicotová, ktorú roky znásilňovali cudzí muži po tom, čo ju jej vtedajší manžel omámil. Na svojho exmanžela, s ktorým bola podľa svojich slov desiatky rokov šťastnou a naplnenou ženou, sa teraz nemôže ani pozrieť. O pokračovaní ostro sledovaného procesu informuje agentúra AFP.

"Pripravovala som sa na tento súd, ale stále som nepochopila prečo. Snažím sa pochopiť, ako to tento manžel, ktorý pre mňa bol dokonalý, mohol urobiť. Ako ma mohol v tej chvíli zradiť? Ako si mohol pustiť tých cudzích ľudí do mojej spálne?" citoval Pelicotovú server BBC News.

72-ročná žena, ktorá sa na súde vzdala práva na anonymitu, zopakovala, že chce o svojom prípade hovoriť otvorene, aby prispela k zmene v spoločnosti. "Nechcem, aby sa už (ženy) hanbili. Hanbu nemáme cítiť my, ale oni," zdôraznila Pelicotová, ktorá si svojím postojom vyslúžila obdiv radu Francúzok a Francúzov.

"Chcem, aby si všetky znásilnené ženy povedali: Pani Pelicotová to dokázala, ja to dokážem tiež," poznamenala. Zároveň ale pripustila, že nevie, "ako sa znovu postavím na nohy, ako sa s tým všetkým vyrovnám".

Jej exmanžel Dominique Pelicot sa pri vyšetrovaní aj na súde priznal, že v rokoch 2011 až 2020 svojej žene bez jej vedomia podával silný liek proti úzkosti, ktorý ju uvádzal do letargického stavu. Potom manželku ponúkal na internete zadarmo na znásilnenie. Na videách, ktoré nakrúcal, sa objavilo 83 mužov, pred súdom ich je 50; ostatných sa nepodarilo identifikovať.

Obvinení vo veku od 26 do 68 rokov pochádzajú zo všetkých spoločenských vrstiev a sú medzi nimi hasiči, lekárnici, robotníci či novinári. Mnohí z nich sú otcovia rodín a manželia. Rozsudok v medzinárodne sledovanom procese sa očakáva okolo 20. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy