Oblačno
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Teroristi zaútočili na sídlo zbrojárskej firmy. Hlásia mŕtvych
Zdielať na

Teroristi zaútočili na sídlo zbrojárskej firmy. Hlásia mŕtvych

Archívna reportáž

ANKARA / Traja ľudia zomreli a 14 bolo zranených pri útoku na sídlo tureckého leteckého výrobcu TUSAŞ na predmestí Ankary, uviedol na sieti X turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Po smrti sú podľa neho tiež dvaja útočníci. Predstaviteľ miestnej samosprávy Selim Cirpanoglu podľa agentúr uvádzal tri obete útoku a päť zranených.

Pri sídle firmy, ktorá vyrába civilné aj vojenské lietadlá a drony, bol dnes počuť hlasný výbuch a streľba, médiá tiež písali o možných rukojemníkoch z radov zamestnancov. Yerlikaya už skôr uviedol, že išlo o teroristický čin. Útok už začalo vyšetrovať najvyššie štátne zastupiteľstvo v Ankare.

Jeden odpálil nálož, ďalší vnikli cez poškodenú bránu

Podľa televíznej stanice NTV prišla skupina útočníkov do areálu v taxíku v okamihu striedania zmien ochranky. Najmenej jeden útočník podľa stanice odpálil nálož a ostatní prenikli do areálu cez poškodenú bránu. Zamestnanci zamierili po začiatku útoku do krytov, napriek tomu mohli útočníci niektorých z nich zajať ako rukojemníkov, píše agentúra AP s odvolaním sa na tureckú televíziu.

Zábery z bezpečnostných kamier z útoku, ktoré odvysielala NTV, zobrazujú muža v čiernom civilnom oblečení s batohom na chrbte, ktorý držal útočnú pušku. Podľa záberov bola medzi útočníkmi najmenej jedna žena, ktorá mala rovnako útočnú pušku.

Média spomínajú samovražedného atentátnika 

Niektoré z tureckých médií spomínajú útok samovražedného atentátnika. Na mieste zasahovali početné záchranné zložky a polícia, vo vzduchu boli aj vrtuľníky. Stanica Haber informovala o druhom výbuchu vo vnútri areálu.

Útok už odsúdil šéf NATO Mark Rutte, ktorý vyjadril podporu Turecku, členskej krajine aliancie. V čase útoku boli mnohí predstavitelia obranného priemyslu, vrátane vedenia firmy TUSAŞ, na veľtrhu obranného priemyslu Saha Expo v Istanbule. Po incidente odišli do Ankary, uviedla agentúra Anadolu. SPOLOČNOSŤ TUSAŞ navrhuje, vyrába a montuje civilné a vojenské lietadlá, bezpilotné lietadlá a ďalšie systémy obranného a vesmírneho priemyslu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy