Oblačno
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
974. deň na Ukrajine: Kyjev hlási zostrelenie 57 ruských dronov, Moskva zničenie 14 dronov
Zdielať na

974. deň na Ukrajine: Kyjev hlási zostrelenie 57 ruských dronov, Moskva zničenie 14 dronov

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 57 z 81 nepriateľských dronov typu Šáhed, ktoré Rusko proti Ukrajine vypustilo; ďalších 15 ruských dronov sa zrútilo, uviedlo v stredu ráno ukrajinské letectvo. Počet obyvateľov Ukrajiny sa od začiatku rozsiahlej ruskej invázie v roku 2022 znížil o desať miliónov, teda asi o štvrtinu. Severná Kórea vyslala do Ruska ďalších 1500 svojich vojakov, uviedol dnes šéf juhokórejskej spravodajskej služby Čo Te-Jong. O rovnakom počte mužov, ktorí z KĽDR dorazili do Moskvy, hovorila juhokórejská rozviedka už minulý týždeň.

Kyjev hlási zostrelenie 57 ruských dronov, Moskva zničenie 14 dronov

Ruská obrana počas noci zničila 14 ukrajinských bezpilotných lietadiel, štyri nad Rostovskou oblasťou a desať nad anektovaným Krymom, ako aj štyri ukrajinské námorné drony, teda bezposádkové diaľkovo ovládané plavidlá, plávajúce ku Krymu, oznámilo naopak ruské ministerstvo obrany bez ďalších podrobností. Analytici ukrajinského projektu DeepState a amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) podľa médií potvrdzujú postup ruských síl na východe Ukrajiny. Ruské vojská tu dobyli ďalšie dve dediny, ohlásila Moskva.

DeepState, ktorý je pokladaný za blízky ukrajinskej armáde, potvrdil, že ruské jednotky v utorok dobyli dedinu Novosadove v Doneckej oblasti, načas okupovanú už po predvlaňajšom vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Ruské jednotky postúpili tiež na viacerých ďalších miestach, okrem iného pri obci Kruhljakivka pri Kupjansku na severovýchode Ukrajiny, pri Selydove pri Pokrovsku či Novodmytrivke pri Kramatorsku v Doneckej oblasti, napísal na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na analytikov.

Počet obyvateľov Ukrajiny sa od ruskej invázie znížil o desať miliónov

Podľa agentúry Reuters to uviedla predstaviteľka OSN Florence Bauerová, podľa ktorej stojí za úbytkom populácie útek utečencov z vlasti pred bojmi, prudko klesajúca pôrodnosť a vojnové úmrtia.

"Pôrodnosť prudko klesla a v súčasnosti sa pohybuje okolo jedného dieťaťa na ženu, čo je jedna z najnižších hodnôt na svete," uviedla na tlačovej konferencii v Ženeve Bauerová z Populačného fondu OSN (UNFPA), kde vedie sekciu pre východnú Európu. Na udržanie stabilnej populácie je podľa Reuters potrebná pôrodnosť 2,1 detí na ženu.

Ukrajina mala v roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz, vyše 50 miliónov obyvateľov. Podobne ako ďalšie východoeurópske krajiny alebo štáty strednej Ázie následne zažila populačný pokles. V roku 2021 mala podľa Reuters približne 40 miliónov obyvateľov. Ruská invázia zhoršila už tak ťažkú demografickú situáciu, uviedla Bauerová. Najviac sa na úbytku obyvateľov krajiny podpísal útek zhruba 6,7 milióna ľudí do zahraničia. Faktorom sú aj vojnové úmrtia. "Je komplikované získať presné čísla, ale odhady sa pohybujú okolo desiatok tisíc obetí," povedala Bauerová.

KĽDR vyslala do Ruska ďalších 1 500 vojakov, hovorí juhokórejská spravodajská služba

Severná Kórea vyslala do Ruska ďalších 1 500 svojich vojakov, uviedol dnes šéf juhokórejskej spravodajskej služby Čo Te-Jong. Podobne sa vyjadril aj americký minister obrany Lloyd Austin. Hovorkyňa NATO dnes podľa AFP uviedla, že aliancia má dôkazy o prítomnosti severokórejských vojakov v Rusku.

Šéf Pentagonu, ktorý dnes rokuje v Ríme, uviedol, že existujú dôkazy o tom, že severokórejské jednotky boli v Rusku. "Čo tam presne robia? To ešte uvidíme," povedal podľa denníka The Washington Post.

Štáty NATO majú "dôkazy o rozmiestnení severokórejských jednotiek v Rusku. Ak by tieto jednotky boli určené na boje na Ukrajine, znamenalo by to významnú eskaláciu severokórejskej podpory nezákonnej vojny vedenej Ruskom," uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

Juhokórejská spravodajská služba uviedla, že 3 000 Severokórejčanov je na viacerých vojenských základniach a prechádza tam výcvikom, napríklad ako používať vojenskú techniku vrátane bezpilotných lietadiel. Te-Jong odhaduje, že Severná Kórea plánuje do decembra vyslať ďalších 10-tisíc vojakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy