Jasno
15°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Lídri venezuelskej opozície získali Sacharovovu cenu za slobodu
Zdielať na

Lídri venezuelskej opozície získali Sacharovovu cenu za slobodu

Archívna reportáž

Pozrite si archívnu reportáž o udelení ceny v minulosti

ŠTRASBURG / Tohtoročnými laureátmi Sacharovovej ceny za slobodu myslenia sa stali lídri venezuelskej opozície María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia. Oznámila to vo štvrtok (24. 10.) Roberta Metsolová, predsedníčka Európskeho parlamentu, ktorý cenu udeľuje.

"Tento parlament je na strane venezuelského ľudu," zdôraznila Metsolová s tým, že González a Machadová bojujú za demokratickú budúcnosť Venezuely. Vyzvala ich, aby ďalej usilovali o "slobodný, spravodlivý a mierový prevod moci".

Machadová patrí medzi hlavných lídrov venezuelskej opozície a hlavný opozičný blok ju vybral za kandidátku v júlových prezidentských voľbách. Machadovci ale volebné úrady neumožnili kandidovať a namiesto nej usiloval o zvolenie González. Opozícia tvrdí na základe zápisníc z volebných miestností, že González v júlových voľbách vyhral. Oficiálne úrady ale víťazom vyhlásili autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura.

Európsky parlament označil Gonzáleza v septembrovom uznesení za zvoleného prezidenta a tak o ňom dnes hovorila aj Metsolová. Ďalšie únijné inštitúcie tak neurobili, neuznali ale ani víťazstvo Madura a vyzvali venezuelské volebné orgány, aby zverejnili detailné a preskúmateľné výsledky hlasovania. Machadová tento rok dostala aj Cenu Václava Havla za ľudské práva, ktorú udeľujú Parlamentné zhromaždenie Rady Európy spolu s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 za mimoriadny počin v ochrane ľudských práv v Európe i mimo nej.

Metsolaová vyjadrila podporu a ďalším dvom finalistom ceny

Tým boli azerbajdžanský protikorupčný aktivista a akademik Gubad Ibadoghlu a ženské organizácie Women Wage Peace a Women of The Sun, ktoré sa usilujú o koniec konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Víťaza Sacharovovej ceny vyberá takzvaná konferencia predsedov, ktorá sa skladá z predsedníčky EP Roberty Metsolovej a šéfov jednotlivých parlamentných frakcií. Ocenenie za podporu ľudských práv a základných slobôd, pomenované po poprednom sovietskom disidentovi Andrejovi Sacharovovi, je spojené s odmenou 50.000 eur. Odovzdanie ceny sa uskutoční 18. decembra.

Vlani Európsky parlament udelil cenu posmrtne Kurdke Mahse Amínovej, ktorá zomrela v roku 2022 po zatknutí iránskou mravnostnou políciou a ktorej smrť vyvolala v krajine masové protesty proti potláčaniu práv žien a proti tamojšiemu autoritárskemu režimu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy