Skoro jasno
13°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
975. deň na Ukrajine: Zabití členovia ukrajinskej národnej gardy a obsadenie dedín
Zdielať na

975. deň na Ukrajine: Zabití členovia ukrajinskej národnej gardy a obsadenie dedín

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruskí vojaci pri meste Selydove na východe Ukrajiny zajali štyroch príslušníkov ukrajinskej národnej gardy, vypočuli ich pred kamerou a potom ich zabili, uviedol dnes úrad ukrajinského generálneho prokurátora. Prokuratúra začala vyšetrovanie kvôli podozreniu, že sa Rusi dopustili vojnového zločinu a vraždy. Ruské jednotky obsadili dediny Serebrianka a Mykolajivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany. O ruskom postupe blízko kľúčových väčších miest pozdĺž frontovej línie informovali aj vojenskí blogeri, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

​Zabitie vojnových zajatcov

O zabíjaní vojnových zajatcov ruskými vojakmi informujú ukrajinské úrady pomerne často. Podľa prokuratúry počet týchto prípadov v tomto roku vzrástol, čo svedčí o tom, že nejde o ojedinelé incidenty, ale o systematickú politiku štátu. Moskva sa v konkrétnych prípadoch zdržiava vyjadrení, vo všeobecnosti však popiera, že by sa ruské ozbrojené sily dopúšťali vojnových zločinov.

Pri Selydove sa ruskí vojaci zmocnili štyroch gardistov 6. októbra, počas útoku na ukrajinské pozície. Potom nahrali výsluch ranených gardistov na video. Nasledujúci deň ukrajinské jednotky znovu dobyli tieto pozície a našli telá zabitých Ukrajincov, uviedla prokuratúra. Ruskí vojaci podľa nej porušili ženevský dohovor o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami a dopustili sa ťažkého zločinu. Na jeho objasnení pracujú vyšetrovatelia ukrajinskej tajnej služby SBU.

Až 130 000 vojnových zločinov spáchaných Ruskom

Ukrajinské úrady majú informácie o tom, že ruskí vojaci priamo na bojisku zabili najmenej 93 ukrajinských vojnových zajatcov, uviedol na začiatku tohto mesiaca Jurij Belousov z ukrajinskej generálnej prokuratúry, kde vedie odbor zaoberajúci sa vojnovými zločinmi. Štyri z piatich uvedených prípadov boli zaznamenané v tomto roku, uviedol Belousov podľa ukrajinských médií.

Toto vyhlásenie nasledovalo po tom, ako ukrajinské úrady oznámili, že preverujú informácie, že ruskí vojaci pri Pokrovsku na východe krajiny zastrelili 16 vzdávajúcich sa ukrajinských vojakov. Ukrajinské úrady tvrdia, že zdokumentovali od začiatku vojny na 130.000 vojnových zločinov spáchaných ruskými jednotkami.

Obsadenie dedín​

Ukrajinská armáda doposiaľ nepripustila, že niektorá zo spomenutých dedín padla do ruských rúk, uviedla len, že v oboch oblastiach frontu prebiehajú intenzívne boje. Vojenskí blogeri z oboch strán konfliktu však informovali o intenzívnom tlaku ruských jednotiek na mesto Selydove.

Odrazenie ruských útokov

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že odrazil všetkých 12 ruských útokov podniknutých v okolí dediny Serebrianka, ktorá sa nachádza tesne za severnou hranicou Doneckej oblasti. Ťažké boje zároveň hlásila na prístupe k mestu Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom v oblasti, píše Reuters.

Populárny ukrajinský vojenský blog DeepState uviedol, že ukrajinské jednotky čelia pri obrane mesta Selydove juhozápadne od Mykolajivky obrovskej presile. Ak by sa Rusom podarilo obsadiť Selydove, otvorila by sa im cesta na Pokrovsk. Ruské sily majú podľa DeepState "výhodu nekonečných zdrojov pechoty a výstroja", vďaka čomu tlačia na ukrajinskú obranu a postupujú zo severu i z juhu. Reuters pripomína, že správy z bojiska nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy