Jasno
18°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Žije si prasa ako v žite? Podľa nových výskumov to môžeme zistiť
Zdielať na

Žije si prasa ako v žite? Podľa nových výskumov to môžeme zistiť

DÁNSKO / Porozumieť reči zvierat by chceli mnohí. Aj vedci z viacerých európskych univerzít sa o to pokúšajú. Ako prvé sa zamerali na ošípané. Zvuky, ktoré tieto zvieratá vydávajú, vraj dokázali aj vďaka umelej inteligencii rozšifrovať natoľko, aby vedeli, či sú spokojné, nešťastné alebo v strese.

​Kvičí toto prasa od šťastia, alebo mu niečo chýba? Je spokojné, či nie? To presne sú otázky, na ktoré hľadajú odpovede vedci z univerzít v Dánsku, Švajčiarsku, Poľsku, ale aj susednej Českej republike.

"Tento projekt je súčasťou väčšej spolupráce v rámci Európskej únie, ktorá sa začala v roku 2016, " predstavuje projekt vedkyňa Elodie Mandel- Briefer z univerzity v Kodani.


Vedci postupne zozbierali tisícky zvukových nahrávok prasiat, zachytených v rôznych situáciách. Nahrali ich počas hry, v súbojoch o jedlo, či v izolácii. Krochkanie, kvičanie, pišťanie, to všetko sa ocitlo v ich obrovskej databáze. Keď získali dostatok vzoriek, zapojili do práce umelú inteligenciu.

"Vyvinuli sme algoritmus, ktorý sa dá vytrénovať tak, aby nám označil, ktoré zvuky vyjadrujú pozitívne emócie a ktoré negatívne, " znova Elodie Mandel- Briefer.

Krátke krochkanie vraj zvyčajne naznačuje pozitívne emócie. Dlhé zase signalizuje nepohodlie. Z databázy vyplýva aj to, že ošípané chované vonku sú zvyčajne spokojnejšie, než tie zatvorené v chlievoch. Vedci dodávajú, že po takomto nástroji je na trhu silný dopyt. Umožní totiž farmárom lepšie porozumieť ich zvieratám.

Vhodnejšie podmienky pre ošípané

"Časom im vieme napríklad ponúknuť aplikáciu do mobilu, ktorá im v podstate preloží, čo im ich ošípané hovoria, ak sa bavíme o emočnej úrovni komunikácie, " objasňuje pozitíva vedkyňa Elodie Mandel- Briefer.

Následne im tak budú môcť farmári zabezpečiť vhodnejšie podmienky a zvýšiť svoj profit. Vedci si vedia predstaviť aj možnosť, že vďaka ich nástroju dostanú raz zákazníci v obchodoch na výber, či si chcú kúpiť výrobky zo štandardne žijúceho prasaťa, alebo z toho, ktoré si život užívalo ako prasa v žite.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy