Jasno
16°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Zelenskyj odmietol prijať generálneho tajomníka OSN kvôli jeho návšteve Ruska
Zdielať na

Zelenskyj odmietol prijať generálneho tajomníka OSN kvôli jeho návšteve Ruska

Archívna reportáž

Prednedávnom sme informovali o pomoci Ukrajine

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol prijať generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa v Kyjeve, pretože tento týždeň navštívil Rusko, kde sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej prezidentskej kancelárie, ktorý Guterresovu návštevu Ruska označil za zneváženie medzinárodného práva.

Guterres si vo štvrtok v ruskej Kazani na summite rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS s Putinom potriasol rukou a vyzval ho k mieru na Ukrajine, proti ktorej Rusko už tretím rokom vedie útočnú vojnu.

"Po Kazani chcel (Guterres) pricestovať na Ukrajinu, ale prezident (Zelenskyj) jeho návštevu nepotvrdil," povedal AFP zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

​Guterres sa s Putinom zišiel na bilaterálnej schôdzke, kde mu podľa svojho hovorcu oznámil, že ruská invázia na Ukrajinu porušuje medzinárodné právo. Za účasť na vrcholnom rokovaní, kde sa s Putinom stretol prvýkrát od apríla 2022, kritizovala Guterresa nielen Ukrajina, ale tiež napríklad vdova po predákovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom Julija Navaľná.

"Generálny tajomník OSN odmietol ukrajinské pozvanie na prvý globálny mierový summit vo Švajčiarsku. Prijal naopak pozvanie do Kazane od vojnového zločinca Putina, " uviedol už skôr Kyjev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy