Jasno
16°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Kvôli búrke zomrelo na Filipínach 46 ľudí, tisíce ďalších čakajú na záchranu
Zdielať na

Kvôli búrke zomrelo na Filipínach 46 ľudí, tisíce ďalších čakajú na záchranu

Archívna reportáž

MANILA / Bilancia obetí tropickej búrky Trami na Filipínach v piatok 25. októbra stúpla na 46. Tisíce ľudí stále čakajú na záchranu na strechách domov, meteorológovia pritom varovali, že sa búrka môže budúci týždeň vrátiť, píše AP.

Trami, ktorá je tohtoročnou jedenástou a zároveň najnebezpečnejšou búrkou, priniesla vietor v nárazoch až 125 kilometrov za hodinu a rozsiahle záplavy. Za iba 24 hodín napršalo podľa meteorológov toľko čo za jeden až dva mesiace, čo spôsobilo bleskové povodne.

Kvôli nim museli úrady vyslať niekoľko záchranných plavidiel, aby dostali tisíce ľudí z horných poschodí alebo striech zatopených domov. Zástupcovia úradu pre zmierňovanie katastrof uviedli, že záplavy postihli viac ako 2,6 milióna ľudí a ďalších takmer 320-tisíc sa uchýlilo do evakuačných centier alebo k príbuzným.

Najviac ľudí zahynulo pre zosuvy pôdy

Najviac ľudí zahynulo kvôli zosuvom pôdy a prúdom bahna juhovýchodne a južne od hlavného mesta Manily. Na severnom ostrove Luzon sú zatvorené školy a vládne budovy, úrady tiež zastavili trajekty medzi ostrovmi, kvôli čomu na nich uviazli tisíce ľudí.

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos sa dnes mimoriadne stretol s ministrami a zástupcami úradu pre riešenie katastrof. Súčasťou tímu boli aj meteorológovia, ktorí upozornili, že Trami by sa mohla na začiatku budúceho týždňa otočiť smerom k západným Filipínam, ale nemusí sa dostať na pevninu. Kvôli tomu vláda spolupracuje s meteorológmi v iných krajinách v Ázii, vrátane japonských, ktorí Trami sledujú a informácie o nej poskytujú Filipínam.

Filipíny sú často terčom búrok

Marcos navyše hovoril o ďalšej búrke v Tichom oceáne, ktorá by mohla krajinu znovu ohroziť. "Bože, je to tak, ako to je. Musíme sa s tým vyrovnať," podotkol. Podľa meteorológov sa Trami teraz presúva k Vietnamu, kam by sa mala - ak teda nezmení smer - dostať v nedeľu.

Filipíny zasiahne ročne v priemere 20 tropických búrok, ktoré spôsobujú povodne a zosuvy bahna. Pri tajfúne Rai zahynulo v roku 2021 viac ako 400 ľudí a vyše 1 000 ich bolo zranených. Supertajfún Haiyan si v novembri 2013 vyžiadal vyše 7 300 obetí a vyše päť miliónov ľudí kvôli nemu prišlo o strechu nad hlavou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy