Zatiahnuté
12°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Izrael útočil na vojenské ciele v Iráne
Zdielať na

Izrael útočil na vojenské ciele v Iráne

Archívna reportáž

JERUZALEM / Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne. Tento krok označila za odvetu za útoky Iránu a jeho spojencov proti Izraelu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

"Režim v Iráne a jeho zástupcovia v regióne od 7. októbra (2023) neúnavne útočia na Izrael na siedmich frontoch vrátane priamych útokov z iránskej pôdy," uvádza sa vo vyhlásení izraelskej armády. "Tak ako každá iná suverénna krajina na svete, aj štát Izrael má právo a povinnosť reagovať," dodala.

Dvaja izraelskí predstavitelia pre AP pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že útoky nie sú zamerané na jadrové a ropné zariadenia. Iránska vláda sa k útokom bezprostredne nevyjadrila, krajina však medzičasom uzavrela svoj vzdušný priestor.

Niekoľko výbuchov bolo počuť v iránskom hlavnom meste Teherán. Tamojšie médiá potvrdili, že niektoré z výbuchov zazneli zo zariadení protivzdušnej obrany v okolí mesta. Štátna televízia neskôr informovala, že tieto výbuchy boli spôsobené aktiváciou obranných systémov.

Sobotňajšie útoky Izraela na iránske ciele sú považované za odvetu za útok Iránu na Izrael z 1. októbra, pri ktorom Irán odpálil proti židovskému štátu takmer 200 balistických rakiet. Irán zaútočil po tom, čo Izrael zabil niekoľko vplyvných vodcov spojencov Teheránu. Ten podporuje sieť militantných skupín vrátane Hizballáhu v Libanone, palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy a jemenských povstalcov húsíov, ktoré podnikajú útoky proti Izraelu.

Iránske Islamské revolučné gardy (IRGC) v posledných dňoch opakovane zdôraznili, že budú rázne reagovať na akúkoľvek agresiu zo strany Izraela.

Irán po izraelskom útoku obnovuje lety vo svojom vzdušnom priestore

Irán od 9:00 miestneho času obnovuje lety vo svojom vzdušnom priestore po izraelskom útoku, uviedla agentúra Reuters. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari zase podľa serveru The Times of Israel (ToI) povedal, že vojenská akcia splnila svoje ciele. Agentúra DPA uviedla, že útok na Irán bol najväčší, ktorému táto krajina čelila od 80. rokov.

Hagari povedal, že ciele, na ktoré sa Izrael zameral, boli zvolené zo širokého zoznamu možných. "Budeme vedieť, ako vybrať ďalšie ciele, a v prípade potreby ich zasiahnuť. Je to jasný odkaz, že ktokoľvek bude ohrozovať Izrael, zaplatí za to vysokú cenu," nechal sa počuť.

"Irán dvakrát udrel na Izrael... a zaplatil za to," poznamenal tiež v narážke na dvojicu tohtoročných útokov Iránu.

Dpa uviedla, že úder prišiel vo viacerých vlnách a po zhruba piatich hodinách izraelská armáda oznámila jeho ukončenie. Zameral sa najmä na iránske zariadenia na výrobu rakiet, protivzdušnú obranu a vojenské základne. Podľa správ médií bolo terčov útoku okolo 20. Agentúra píše, že išlo o prvý takto rozsiahly útok na Irán od jeho vojny s Irakom v 80. rokoch minulého storočia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy