Jasno
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
978. deň na Ukrajine: "Verím, že Západ počul moje varovanie o zapojení sa do vojny s Ruskom," vyhlásil Putin
Zdielať na

978. deň na Ukrajine: "Verím, že Západ počul moje varovanie o zapojení sa do vojny s Ruskom," vyhlásil Putin

Zdroj: TASR

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu (27. 10.) vyhlásil, že verí, že Západ si vypočul jeho varovanie pred nebezpečenstvom priameho zapojenia sa do vojny v prípade, že by NATO umožnilo Ukrajine používať zbrane dlhého dosahu na ciele v Rusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Putin už v septembri varoval, že povolenie používať takéto zbrane by znamenalo, že členské krajiny NATO sú vo vojne s Ruskom. Vyjadril sa tak v čase, keď americkí a britskí predstavitelia uvažovali o tom, že by Kyjevu umožnili útočiť na ciele hlboko v ruskom vnútrozemí.

"Nič mi o tom nepovedali, ale verím, že ma počuli," odpovedal Putin na otázku novinára o tom, či si myslí, že si Západ vypočul jeho varovanie. "Ukrajinské jednotky nemôžu používať tieto zbrane samostatne. Môžu to robiť jedine špecialisti z krajín NATO, pretože potrebujú satelitné dáta, ktorými Ukrajina prirodzene nedisponuje," podotkol šéf Kremľa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj niekoľko mesiacov žiada svojich západných spojencov o povolenie používať zbrane dlhého dosahu na ciele hlboko v Rusku, pripomína AFP. Podľa jeho slov by tento krok motivoval Moskvu k snahe o mier. Západní predstavitelia minulý mesiac naznačili, že rozhodnutie v tejto veci sa už blíži. Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden ho neskôr odložili vzhľadom na hrozby Moskvy. Americký prezident zľahčoval Putinovo varovanie a americkí predstavitelia tvrdili, že rakety by pravdepodobne mali len obmedzený vplyv na ukrajinskú vojenskú kampaň.

Ukrajina tvrdí, že Rusko podniklo dronový útok na Kyjev

Rusko v noci na nedeľu podniklo dronový útok na Kyjev, oznámil šéf kyjevskej správy Serhij Popko. Dodal, že Rusko útočilo na ukrajinské hlavné mesto v niekoľkých vlnách už druhú noc po sebe. Protivzdušná obrana drony zneškodnila. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Zdá sa, že teraz každú noc bez dlhších prestávok ruské ozbrojené sily útočia na pokojné mesto Kyjev," uviedol Popko na sieti Telegram a dodal, že "nepriateľ podnikol minulú noc ďalší útok na hlavné mesto".

Popko spresnil, že Rusko v niekoľkých vlnách vypustilo desať bezpilotných lietadiel z rôznych smerov a v rôznych výškach. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa šéfa kyjevskej správy zničila všetky drony smerujúce na ukrajinskú metropolu. Pri útoku sa nikto nezranil a dosiaľ neboli hlásené žiadne škody, dodal Popko. Rusko sa k nočnému útoku na Kyjev nevyjadrilo. Obe strany opakovane popierajú cielenie na civilistov v rámci viac ako dva a pol roka trvajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. V tejto vojne však zahynuli tisíce civilistov, väčšinou Ukrajincov, píše Reuters.

Pri ruskom útoku na Kyjev v sobotu zahynula jedna osoba a útok poškodil výškovú obytnú budovu. Ukrajinská protivzdušná obrana informovala, že zostrelila 41 z 80 dronov, ktoré Rusko v noci na nedeľu vypálilo na Ukrajinu. Vzdušné sily na Telegrame napísali, že 32 dronov sa stratilo z dohľadu a jeden letel smerom na Bielorusko.

Rusko tvrdí, že zničilo 51 dronov vypustených Ukrajinou

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra Reuters. Osemnásť dronov podľa Moskvy systémy zachytili nad Tambovskou oblasťou, približne 450 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, oznámilo ministerstvo na sieti Telegram. Ďalších 16 dronov zničili nad územím Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou. Zvyšné zneškodnili nad Voronežskou, Brianskou, Lipeckou, Oriolskou a Kurskou oblasťou.

V dôsledku dronového útoku na Belgorod utrpela zranenia jedna žena, oznámil oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Poškodených bolo podľa neho aj niekoľko vozidiel. Šéf Tambovskej oblasti Maxim Jegovor zase informoval, že ukrajinský dron spadol na jednu zo štvrtí a nakrátko vyvolal požiar, ktorý však nespôsobil žiadne zranenia ani materiálne škody. Reuters podotýka, že Rusko zverejňuje iba počet dronov, ktoré zničí jeho protivzdušná obrana, a nie koľko ich Ukrajina v skutočnosti vypustí. Ruskí predstavitelia taktiež zriedkavo priznajú celý rozsah škôd, ktoré útoky spôsobili, najmä ak boli zamerané na vojenskú alebo energetickú infraštruktúru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy