Oblačno
18°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Najstarší účastník SNP a preživší holokaustu Joe Veselsky oslávil 106 rokov
Zdielať na

Najstarší účastník SNP a preživší holokaustu Joe Veselsky oslávil 106 rokov

DUBLIN / Najstarší žijúci účastník SNP, ktorý prežil holokaust, oslávil neuveriteľných 106 rokov. Joe Veselsky prenasledovaný dvoma totalitnými režimami našiel domov v Írsku. Pri príležitosti jeho výnimočného jubilea sa v Dubline konala akcia, na ktorej premietli aj film TV JOJ s názvom Neobyčajný Joe.

​​Špeciálna akcia bola venovaná bola človeku, ktorý má neobyčajný príbeh. Joe Veselsky sa narodil 20. októbra 1918. Aj pre Írov je jeho dlhovekosť výnimočná.

Neoslavujú ho len naši krajania

Gratuloval mu dokonca írsky premiér či starosta Dublinu. Meno Joa vyslovujú v Írsku s veľkou úctou. "Vzdávam hold tomuto významnému človeku. Prekonal nepriazeň osudu a stal tým usmievavým mužom, ktorého poznáme a máme radi," hovorí senátor John Cummins.

Do Írska emigroval v roku 1949, keď sa stal nepohodlným pre komunistický režim. Predtým bol prenasledovaný pre svoj židovský pôvod a vojnové roky len zázrakom prežil

Jeden z posledných žijúcich pamätníkov na holokaust v Írsku

"Joeov otec, matka a brat boli v jednom z prvých židovských rodinných transportov zo Slovenska do Auschwitzu," povedal riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

​Joe bol po celý život športovec. Okrem futbalu, ktorý hrával ako chlapec s legendárnym Antonom Malatinským, ho najviac bavil stolný tenis. Vyše 20 rokov bol nehrajúcim kapitánom írskej reprezentácie. Jeho zverenci dodnes o ňom hovoria ako o výnimočnej osobnosti. Na oslavu nevšedného jubilea pána Veselskeho prišiel okrem rodiny početný zástup jeho priateľov a známych.

Oslávenca mimoriadne potešilo vystúpenie slovenského folklórneho súboru Ostroha z Dublinu.

V súčasnosti je preukázateľne jedným z najstarších Slovákov a najstarším žijúcim účastníkom SNP. Prvenstvo v dlhovekosti mu patrí aj území Írska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy