Jasno
14°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
979. deň na Ukrajine: Rusko hlásil 109 zostrelených dronov, Ukrajina zranených po nočných náletoch
Zdielať na

979. deň na Ukrajine: Rusko hlásil 109 zostrelených dronov, Ukrajina zranených po nočných náletoch

KYJEV / Rusko zostrelilo za deň nad viacerými oblasťami 109 ukrajinských dronov, oznámilo v pondelok ministerstvo obrany v Moskve. Ukrajinská armáda uviedla, že počas noci utrpelo pri vzdušných útokoch Ruska na Charkovskú oblasť na severovýchode krajiny viacero ľudí zranenia. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. ​Ukrajinská bezpečnostná služba oznámila, že zadržala Ukrajinca za údajnú pomoc ruským silám, Rusi zas evakuovali Američana ktorý im podobným spôsobom pomáhal dva roky.

Zostrelené drony a nočné nálety

Ruské ministerstvo uviedlo, že nad Brianskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou a Bieloruskom zachytili 45 dronov a ďalších 26 zničili južnejšie v Belgorodskej oblasti. Osemnásť zostrelili v Tambovskej oblasti asi 400 kilometrov od ukrajinskej hranice a ďalšie v iných častiach Ruska, ktoré zničenie ukrajinských bezpilotných lietadiel hlási takmer denne, napísala AFP.

V západoruskom meste Voronež hlásil gubernátor Alexandr Gusev jedného zraneného po tom, ako sa dron zrútil a začal horieť v priemyselnom areáli. Starosta Charkova Ihor Terechov oznámil, že dvoch ľudí v meste hospitalizovali po ruskom útoku navádzanými bombami z nedeľňajšieho večera, ktoré poškodili obytné budovy. K ďalším útokom na mesto došlo neskôr v noci a štyri osoby zranili útoky na iných miestach Charkovskej oblasti.

Správy nebolo možné nezávisle overiť. Kyjev uvádza, že jeho útoky, cielené často na energetickú infraštruktúru, sú reakciou na ruské bombardovanie ukrajinského územia. Moskva popiera útoky na civilistov vo vojne, ktorá sa začala inváziou Ruska vo februári 2022.

Pri ruských útokoch v Charkovskej oblasti sa zranilo údajne 21 ľudí

Najmenej 21 ľudí vrátane piatich detí utrpelo zranenia pri ruskom útoku navádzanými bombami na ukrajinské mesto Charkov a jeho okolie, oznámili v pondelok ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sieti Telegram napísal, že trinásť ľudí sa zranilo pri samostatných útokoch na obytný dom a sklad v Charkove a ďalších osem v meste Čuhuiv. Podľa oblastných prokurátorov Rusko zaútočilo na Charkov s navádzanými bombami. Charkov je druhým najväčším mestom Ukrajiny a je častým terčom ruských útokov.

Pri ruskom ostreľovaní v Chersone v nedeľu večer zahynuli dve osoby a jedno dieťa utrpelo zranenia, uviedol na Telegrame oblastný gubernátor Olexandr Produkin. Dodal, že pri ostreľovaní v meste Antonivka prišla o život 68-ročná žena. Rusko opakovanie odmieta, že sa vo svojej viac ako dva a pol ročnej invázii na Ukrajine zameriava na civilistov, avšak pravidelne útočí na mestá a obce nachádzajúce sa za frontovou líniou, píše Reuters.

Ukrajinská protivzdušná obrana oznámila, že v noci na pondelok zneškodnila 66 zo 100 ruských dronov nad 13 ukrajinskými oblasťami, pričom väčšinu zostrelila nad Kyjevskou, Čerkaskou a Chmeľnyckou oblasťou. Vzdušné sily na Telegrame uviedli, že 24 dronov sa stratilo a štyri leteli smerom do Ruska a Bieloruska. Dodali, že niektoré drony zasiahli civilnú infraštruktúru, no podrobnosti neuviedli.

Rusko tvrdí, že v Doneckej oblasti obsadilo ďalšiu dedinu pri meste Pokrovsk

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad dedinou Cukurine na východe Ukrajine, južne od mesta Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom v oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Moskovské sily, ktoré počtom prevyšujú ukrajinskú armádu, od leta pokročili vo svojom ťažení smerom na Pokrovsk.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho jednotky obsadili dedinu Cukurine asi 25 kilometrov južne od Pokrovska. Ide o jednu z väčších dedín, ktoré ruské jednotky v uplynulých týždňoch obsadili počas svojho pokroku v Doneckej oblasti. Moskva už niekoľko mesiacov postupuje na západ v Doneckej oblasti. Ukrajina evakuovala veľkú časť bývalého baníckeho mesta Pokrovsk, v ktorom pred ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022 žilo približne 60.000 ľudí.

SBU zadržala miestneho dobrovoľníka za pomoc ruskej armáde

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok 28. októbra oznámila, že zadržala Ukrajinca za údajnú pomoc ruským silám na východe krajiny. Podozrivému, ktorý bol dobrovoľníkom pre Svetový potravinový program OSN, hrozí doživotný trest odňatia slobody na základe obvinení z vlastizrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ukrajina od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 vyšetruje tisíce prípadov spolupráce a vlastizrady, za ktoré hrozia dlhoročné väzenské tresty. "Pod zámienkou dobrovoľníckej práce zradca špehoval miesta pôsobenia obranných síl v Pokrovskom sektore," uviedla SBU vo svojom vyhlásení. SBU tvrdí, že úlohou 34-ročného dobrovoľníka bolo identifikovať pozície ukrajinských jednotiek a delostrelectva v Pokrovsku a jeho okolí, aby ich následne Rusko mohlo zasiahnuť pri útokoch dronov alebo delostreleckou paľbou.

Ruské sily v posledných mesiacoch postupujú smerom k mestu Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom v Doneckej oblasti. Pred vojnou v tomto bývalom baníckom meste žilo približne 60.000 ľudí.

​Rusi evakuovali Američana

Ruské médiá podľa agentúry Reuters uviedli, že Rusi z východu Ukrajiny evakuovali Američana, ktorý im podobným spôsobom pomáhal dva roky.

"Ruské tajné služby spolu s jednotkami východného vojenského okruhu ruského ministerstva obrany vykonali operáciu s cieľom evakuovať cenný operačný zdroj - občana USA, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri príprave útoku na dedinu Bogojavlenka (ukrajinsky Bohojavlenka) v smere na Ugledar (ukrajinsky Vuhledar)," cituje ruská agentúra TASS úrady takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR), teda medzinárodne neuznaného proruského separatistického útvaru na východe Ukrajiny, ktorého časť Rusko okupuje.

Muž údajne poskytoval Rusom spravodajské informácie potrebné k úderom na ukrajinské sily. Rieši sa otázka udelenia politického azylu a získania ruského občianstva, cituje ďalej TASS ruské úrady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy